- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како су хакери напали ЕПС /видео/

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
Пратите нас
Са преласком многих делатности из опипљиве у сајбер сферу, криминал се такође дигитализовао. Хакерски напади, попут недавног напада на ЕПС, све су учесталији, а једна од најчешћих последица је крађа података. Новац се такође губи, што на откупнину, што у процесу проналаска кривца. Србија има добре ИТ стручњаке, али их нема ни приближно довољно.
Овако Зоран Живковић, стручњак за савремене системе и информациону сигурност, коментарише у Енергији Спутњика недавни хакерски напад на Електропривреду Србије. Живковић, који је и председник друштва за информациону безбедност Србије, наводи да овај напад није „ништа ново“ и да се само у току 2023. године, на светском нивоу, из истих разлога изгубило неколико десетина милијарди долара.
„Дигитализацијом су се бизнис и новац преселили у тај домен, односно у сајбер простор, а за тим новцем су наравно кренули и криминалци. Криминал прати моћ, криминал прати новац, криминал прати бизнис и што је више бизнис зависан од дигиталног света, то практично и сам ниво криминала у том свету расте“, рекао је Живковић у емисији Јелице Путниковић.
Све ово некад има директне последице на становништво, попут нашег примера где грађанима не стижу рачуни. Постоји низ штета које настају за време и након напада, а који се не тичу откупнине. Тада, у зависности од тога шта је нападнуто и који сектор је ван функције, трпе становништво, држава, тржиште...
Највећи део напада, попут овог који је задесио ЕПС, за последицу има и крађу података, говори он. Тешко је говорити о размерама и томе ко је и шта тачно украо, када и колико, или каква врста података је у питању. То је, објашњава Живковић, врло сложена прича за коју је потребно не само времена, већ која захтева и ангажовање експерата, уз спровођење дигиталне форензике. Чак и после свега тога, каже он, није сигурно да ће кривац бити пронађен.

Међународна сарадња

Компанија сама спозна да је под нападом када примети да су престале са радом неке од функција или се то сазна онда када стигне порука нападача о плаћању откупнине. Проблем је, објашњава Зоран Живковић, то што се не зна поуздано од када је нападач заиста у систему, колико дуго се ту налази и шта је све до откривања напада радио.
ЕПС је, као један од најзначајнијих ресурса земље, саткан од веома сложених функција. Постоје производња, дистрибуција, администрација, услуге грађанима и остале делатности, а по ономе шта се до сада показало, прича Живковић, део задужен за производњу и дистрибуцију функционише. Индиције показују да нападачи у тај део система нису успели да уђу, или ако јесу, нису успели да на њега утичу. Ово и није толико чудно, будући да је пракса сајбер нападача да ударају на најрањивији део система, објашњава Спутњиков саговорник.
Он говори да су у читав случај укључени МУП и БИА, да је оптужница подигнута и да је истрага у току. Идентитет нападача још није откривен и у већини случајева се оваква истрага отвара против НН лица које је углавном јако добро прикривено. Ове врсте истрага су врло компликоване и захтевају јединство целокупне светске заједнице.
„Ако посматрамо дигитални простор, сајбер простор, који је данас практично неограничен, коме нема краја и у коме се догађа толико тога, морамо разумети да је тај просто у ствари заједнички простор. Кад год су у питању неке основне људске потребе, права, опасности, ту се мора сарађивати и без сарадње нема шансе да се ишта учини. У овом конкретном случају такође морамо сарађивати са светом, уколико желимо да наша истрага има било какав ефекат“, изјавио је Живковић.

Ко нас напада?

Живковић наводи да се природа и механизми напада знају, као и да је познат тренутак напада и то куда је нападач ушао у систем. На основу тих и неких других спознаја може се сумњати у идентитет нападача, али, како он каже, сумња у овом случају није довољна.
„Не смемо заборавити да су криминал и криминалне групе једно, а да је контролисани државни криминал нешто сасвим друго. Он може бити у интересу неке спољне политике или геополитике. Ти напади се често маскирају као нешто друго и прстом се упире у некакве групе“.
Напад на ЕПС се у овом тренутку не третира на овај начин, али се не може искључити ни могућност међудржавног напада. Живковић додаје да не треба искључити ни опцију да напад долази из саме Србије.
Струјомер - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2023
ЕКОНОМИЈА
Како попунити уплатницу ако није стигао рачун за струју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала