- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преминуо Дик Марти

© Фото : screenshot/Swiss National LibraryДик Марти
Дик Марти - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
Пратите нас
Бивши известилац Савета Европе Дик Марти, који је истраживао злочине тзв. ОВК и трговину људским органима на Косову и Метохији, преминуо је данас у 79. години, саопштила је Либерално-радикална странка Швајцарске.
Марти, бивши швајцарски сенатор и тужилац, објавио је 2010. године извештај о сумњама на трговину органима на КиМ, у које су били умешани високорангирани припадници тзв. ОВК, преноси Свис инфо.
Марти никада није прихватио независност тзв. Косова.
На основу Мартијевог извештаја основана су Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво у Хагу, а налази из извештаја коришћени су за подизање оптужнице против бившег председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, подсећа швајцарски СРФ.
Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је у јануару 2011. године Мартијев извештај и резолуцију о трговини људским органима на КиМ, којим се позива на међународну истрагу ових оптужби.
Марти је изабран за члана Парламентарне скупштине Савета Европе 1999. године, а председавајао је Одбором за правна питања и људска права од 2005. до 2008. године.
У име одбора, истраживао је тајне затворе ЦИА у Европи, а 2006. године је објавио извештај у којем је навео да је 14 земаља било у дослуху са САД у "пауковој мрежи" кршења људских рпава.
Марти је рекао да су друге земље, укључујући Швајцарску, биле активно или пасивно укључене у притварање или трансфер непознатих особа.
Рођен је у јужном италијанском кантону Тицино, где је служио као заменик јавног тужиоца, а потом и јавни тужилац од 1975. до 1989. године. Био је члан владе кантона Тицино од 1989. до 1995. године.
Медији преносе да је Марти боловао од рака и да је преминуо у свом дому у Фескођи, након што му се последњих дана нагло погоршало здравствено стање.
Из његове странке навели су на друштвеној мрежи Икс да су са великом тугом примили вест о смрти Мартија и изразили најдубље саучешће његовој породици.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала