- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Руски олимпијац одбија уцене – и неће у Париз

© Sputnik / Alexander Vilf / Уђи у базу фотографијаКлимент Колесников
Климент Колесников  - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
Пратите нас
Освајач олимпијских медаља руски пливач Климент Колесников рекао је да неће учествовати на Олимпијским играма у Паризу наредног лета због, како је оценио, неприхватиљивих услова које је одредио Међународни олимпијски комитет (МОК).
„Не, нисам тужан. Сада, под оваквим условима, за мене је неприхватљиво да учествујем на Играма. Сан о олимпијском злату и даље постоји, али нисам тужан јер не могу да идем“, рекао је Колесников, освајач сребрне и бронзане медаље са Игара у Токију.
МОК је почетком децембра одлучио да руски и белоруски спортисти могу да се такмиче на Олимпијским играма у Паризу као неутрални, без заставе, химне и осталих државних симбола.
Они ће се такмичити само у појединачној конкуренцији и морају да докажу да нису активно подржавали специјалну војну операцију у Украјини.
Анкета
Да ли је повратак на клупу Владана Милојевића уместо Барака Бахара најбоље решење за Црвену звезду?
До сада се само 11 руских и три белоруска спортиста пласирало на Игре. Русија је такву одлуку МОК назвала дискриминаторном и још није одлучила да ли ће препоручити својим спортистима да учествују на такмичењу од 26. јула до 11. августа у главном граду Француске.
„Одлучио сам да за мене није могуће да учествујем на Олимпијским играма под таквим условима“, рекао је 23-годишњи Колесников.
Он је додао да не жели да буде „црна овца“ међу другим спортистима који би се такмичили.
„Остали учествују, такмиче се као да се ништа није догодило, а ми нећемо имати право на делегацију, заставу или химну. Одувек сам се припремао за Олимпијске игре, које су ‘најкул’ такмичење за сваког спортисту. Наравно да бих волео да идем, волео бих да освојим олимпијско злато, али с обзиром на ситуацију, ризиковао бих да се вратим у земљу са медаљом а онда да је повуку“, навео је светски рекордер на 50 метара леђно.
Он је додао да ће се концентрисати на постизање најбољих резултата и светске рекорде и да руски пливачи, откако је Русија суспендована после напада на Украјину прошлог фебруара, у својој земљи постижу сјајне резултате.
„Све време се такмичимо у својој земљи, момци напредују и обарају рекорде… И ја сам успео да оборим рекорде. Пливамо, остајемо у такмичењу са осталим спористима кроз наше резултате. Али ако се услови МОК промене и ако руске власти одлуче да у име отаџбине морамо да одемо и освајамо медаље за нашу земљу у Паризу, наравно да ћу отићи“, рекао је Колесников.
Освојио је бројне медаље на светским и европским првенствима, на Играма младих у стандарним и у малим базенима. Светски рекорд на 50 метара леђно поставио је ове године у Казању од 23,55 секунди.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала