Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска листа: Куртијев режим противправно одузима средства грађана са севера КиМ

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЗграда суда у Косовској Митровици
Зграда суда у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
Пратите нас
Српска листа затражила је данас хитну реакцију међународних представника како би се зауставила нелегална одлука премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се из Фонда за развој севера противправно одузму средства грађана и општина на северу КиМ.
"Одлуком режима Аљбина Куртија да се из Фонда за развој севера противправно одузму средства од грађана и општина на северу огољено се негирају и деградирају Бриселски споразуми који су постигнути у претходном периоду и који морају имати заштиту од стране Европске уније, која је била гарант постигнутих споразума", наводи се у саопштењу Српске листе.
Имајући напред наведено у виду, Српска листа наводи да је данас послала писмо представницима земаља Квинте и специјалном представнику ЕУ у Приштини са јасним захтевом да најхитније зауставе ову нелегалну, противправну одлуку Куртијевог режима који не само што не поштује своје обавезе из Бриселских преговора, већ чини све да договоре који су произашли из преговора стави ван снаге.
"Подсећамо да се споразумом гарантовало да ће сва средства која се прикупе од увоза робе намењене за четири општине на северу, на прелазима Јариње и Брњак, користити за развој ових општина и инфраструктурне пројекте који ће побољшати квалитет живота грађана. Ова одлука је апсолутно противна сврси овог фонда и важећем споразуму", истиче се.
Такође, споразумом је дефинисано да се новац из фонда користи након једногласне одлуке трочланог тела који чине по један представник Приштине, Европске уније и српског народа. Наведено тело се није састало нити донело такву одлуку, те би њено извршење представљало класичну пљачку новца грађана Северне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.
"Из свега наведеног, захтевамо хитну реакцију међународних представника, пре свега Европске уније, како би се спречила хајдучија и отимање новца од наших грађана. Ћутање међународних представника на евентуално извршење ове одлуке би послало ужасно лошу поруку свим нашим грађанима, да саучествују у овој пљачки и разбојништву режима у Приштини", саопштила је Српска листа.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала