- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У Кијеву признају: Путин је заиста желео да склопи мир

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин током преговора у Истанбулу у пролеће 2022. године заиста је хтео да склопи мир са Украјином, изјавио је један од чланова тадашње украјинске делегације, бивши заменик министра спољних послова Украјине Александар Чали.
По његовим речима, током преговора у Истанбулу постигнут је компромис који је био „другачији од првобитног ултиматумског предлога Русије“ који је изнет у Минску (у првим данима сукоба).
Међутим, компромисни договори из Истанбула су „из неког разлога“ одбачени.

„Са руском делегацијом смо практично два месеца, током марта и априла, разговарали о могућем споразуму о мирном решењу ситуације између Украјине и Русије. Ми смо, као што знате, склопили такозвани 'Истанбулски договор'. Крајем априла били смо близу тога да завршимо рат неком врстом мирног решења. Из неких разлога то је одложено“, рекао је Чали, преноси РБК.

Он сматра да је одлука да се прихвати текст тог договора „који је био далеко од првобитног предлога Русије“ – лична иницијатива председника Путина.
„Путин је заиста желео да постигне мирно решење ситуације са Украјином. То је веома важно да се запамти“, казао је дипломата.
Преговори о решавању сукоба између Русије и Украјине почели су убрзо након почетка специјалне операције у фебруару 2022. године. Стране су одржале неколико рунди преговора уживо, уз посредовање председника Белорусије Александра Лукашенка, и неколико путем видео везе.
Крајем марта 2022. године делегације две земље састале су се у Истанбулу. Шеф руских преговарача Владимир Медински тада је рекао да су стране постигле напредак. Кијев је, према његовим речима, понудио и неутрални статус Украјине у замену за безбедносне гаранције. Међутим, у мају је руско Министарство спољних послова, а потом и канцеларија украјинског председника, саопштило да су преговори обустављени.
Путин је након тога рекао да је украјинска страна парафирала споразум са договорима који су постигнути у Истанбулу, али су га након повлачења руских трупа из Кијевске и Черниговске области бацили „на сметлиште историје“.
Погледајте још:
Руски председник Владимир Путин на пленарној седници јубиларног 20. заседања међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2023
РУСИЈА
Путин: Украјина нема будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала