- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози пронашли мрежу древних тунела испод Каменог града /видео, фото/

© Фото : видео скриншот/ЈутјубМрежа древних тунела испод Каменог града у Кини
Мрежа древних тунела испод Каменог града у Кини

 - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Пратите нас
Археолози су на северу Кине, на локалитету Хоуцхенгзуи, познатом и као Камени град Хоуцхенгзуи, открили мрежу подземних древних тунела.
Према саопштењу Института за археологију Кинеске академије друштвених наука, тунели су коришћени као древна транспортна мрежа, а такође су имали одбрамбену и офанзивну сврху.
Ранија археолошка ископавања овог гигантског каменог града открила су остатке из праисторије (од пре 4300 до 4500 година). Овај период назива се Лонгшан или култура црне керамике. Тада су се појавила каснонеолитска друштва.
Древни град се простирао на невероватних 344 хектара и састојао се од унутрашњег и спољашњег дела града. Био је утврђен троструким одбрамбеним системом ровова и палисада, преноси портал Све о археологији.
Нова истраживања су открила шест древних тунела испод земље на дубини од 1,5 до 6 метара. Тунели имају лучни плафон, сличан пећинским настамбама из културе Лонгшан, и иду око један до два метра у висину и 1,5 метара у ширину.
Према Сун Јинсонгу, директору Академије културних реликвија и археологије унутрашње Монголије, град има сложен систем утврђења.
Досадашња археолошка ископавања открила су и три градске капије, градске зидове и бастионе – структуре које излазе из зидова како би одбиле ватрене нападе непријатеља.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала