- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарска опозиција критикује власт: Еврозона ће за нас остати негде у ваздуху

© AP Photo / Olivier MatthysБугарска застава испред седишта ЕУ у Бриселу
Бугарска застава испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Пратите нас
Посланик Бугарске социјалистичке партије Борислав Гуцанов је критиковао владу, која наводи да су постигнути услови за чланство Бугарске у Шенген, успех за Бугарску, иако се тичу само авио и поморског саобраћаја.

„Пуштају нас само да путујемо авионима и бродовима, али, нама је копнени саобраћај најважнији. Најважније је и за људе и за робу која ће у Европу долазити уз још лошије услове. Шта смо ми за Европљане, друга сорта? Циљ је био други, премијер Денков – да слободно путујемо копном као пуноправне чланице ЕУ. За вас и Шенген иде ваздухом, и ваш буџет је, једноставно, ваздух и Еврозона ће, такође, остати негде у ваздуху“, написао је он на друштвеним мрежама.

Претпоставио је да се Бугарска заузврат сложила да ће примити већи број избеглица, иако је средином децембра бугарски премијер Николај Денков изјавио да Софија не планира да их прими.
Бугарска ће се прикључити Шенгену од 31. марта 2024. године, али је овде реч само о укидању пограничне контроле за авиосаобраћај и поморски саобраћај. Исте услове има и суседна Румунија.
Раније је Аустрија иступила против чланства у Шенген због миграционог притиска.
Бугарски премијер Николај Денков је изјавио да је након дугих и сложених преговора са Бечом постигнута принципијелна сагласност за улазак Бугарске и Румуније прво делимично, али је онда Аустрија преузела на себе обавезу да настави преговоре и о укидању контроле на копну.
Делимично чланство земаља у Шенген не задовољава председника Бугарске Румена Радева. Он је пре неколико дана рекао да би влада требало да добије потпуно чланство у Шенгену и то до Нове године.
Бивши заменик министра спољних послова Бугарске Милен Керемедчијев је навео да ће Бугарска морати да сагради ограду са Турском да би у потпуности прихватила Шенген, а Румунија са Молдавијом, док је европски посланик Илхан Кјучук је делимично чланство назвао „убилачким за Бугарску“.
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2023
РУСИЈА
Прогнозе из Бугарске: Европу чекају тешки дани – долази период отрежњења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала