- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Могу ли биљке предвидети ерупције вулкана?

© AP Photo / Marco Di MarcoИзвержение вулкана в Исландии
Извержение вулкана в Исландии - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Пратите нас
Могућност раног детектовања будуће ерупције вулкана не само да би смањила људске жртве, већ би и омогућила научницима да боље упознају сам вулкан.
Научницикоји годинама проучавају вулкане и њихову активност могу захваљујући бројним прикупљеним подацима отприлике проценити када би могло доћи до ерупције. Најбољи и најсвежији пример је на Исланду, где је дошло до ерупције више од месец дана након што су истраживачиупозорили на тумогућност.
Али, да ли постоји бољи и прецизнији начин? Група америчких научника уочила је да у природи постоје знацикоји би могли указивати на надолазећу ерупцију вулкана. Проучавајући природу у националном парку Јелоустоуну САД-у и комбинујућисателитске податке, открили су необичан образац.
Како су навелиу својој студији објављеној у часопису Џиокемистри, Џиофизикс енд Џиосистемс, уочи ерупције на том подручју је примећена бујнија вегетација која је непосредно пред ерупцију добила смеђу боју. Научници су појаснили да до тога долази због нивоа угљен диоксида у том подручју. Његов већи ниво прво позитивно делује на биљке, а како се вулканска активност појачава, постаје токсичан. Резултати показују да праћење здравља биљака може пружити рана упозорења о вулканској активности, чак и годинама раније.
Иако су се у студији фокусирали на Јелоустоун, научници тврде да би се ова метода могла применити и на друге вулкане сличних особина. Такође, сматрају да би се додатним истраживањем њихова техника предвиђања ерупције могла побољшати и прилагодити за различите типове вулкана.
Наиме, правовремено праћење и упозорење на ерупцију, баш као што је то био случај на Исланду, не само да може спасити животе и смањити штету, већ и омогућити научницимада на време поставе сензоре и тако добију исцрпније информације о самим ерупцијама и вулканима. Поготово онима који се налазе на недоступним подручјима, , преноси хрватски Дневник.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала