- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија стиче све више савезника у свету – срушени снови Запада о њеној изолацији

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ, Русија
Московски Кремљ, Русија - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Пратите нас
Русија стиче нове савезнике и партнере у свету упркос томе што Запад машта о њеној изолацији, изјавио је шеф Комитета Државне думе Русије за међународне послове Леонид Слуцки.

„Запад је толико сањао о изолацији Русије, а ми у свету стичемо нове савезнике и партнере из афричких земаља, Латинске Америке, азијско-пацифичког региона. Чак и Европа отвара очи. Погледајте Словачку, Холандију, Мађарску. Још их не можемо назвати савезницима, али ту је приметна огромна разлика у односу на оно што је било, чини се, недавно“, рекао је Слуцки, сумирајући резултате 2023. године.

Како је истакао, није случајност то што је блок БРИКС почео да расте ове године.
„Сви они – Азија, Африка, Латинска Америка, арапски свет – све више и више верују Москви, виде наш директан и отворен курс ка мултиполарном свету без диктата неких самопроглашених хегемона. Тај правац се подржава и то представља промену у светској политици“, закључио је Слуцки.
БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. После самита блока, који је одржан 22-24. августа у Јоханесбургу, председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса најавио је проширење организације – 1. јануара 2024. биће примљени Египат, Иран, УАЕ, Саудијска Арабија и Етиопија. Следеће године у БРИКС председава Русија.
Погледајте још:
Директор Спољно-обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2023
РУСИЈА
Руска тајна служба: ЦИА жели да створи „виртуелну државу“ као противтежу Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала