- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Српска има спреман одговор ако Шмит покуша да јој отме имовину

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Републике Српске
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Пратите нас
Проглашење независности Републике Српске вероватно нико не би дочекао дободошлицом, али би било неопходно ради указивања на чињеницу да сте власник имовине а да неко жели да вам је отме, сматра професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Уколико нелегални високи представник за БиХ Кристијан Шмит покуша да наметне закон о имовини, Република Српска ће одмах прогласити независност, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.
Додик је у интервјуу за РТРС поручио да Република Српска неће бити неспремна, већ ће одмах прогласити независност и то без иједног испаљеног метка.

Босна – држава без имовине

Шолаја за Спутњик каже да се зна да су одређени кругови изван БиХ „бацили око на неку имовину“ а да је Кристијан Шмит неко ко би за њих то требало да реализује, иако је питање имовине дефинисано Дејтонским споразумом.
„И самом чињеницом да су преговарали државно-правни ентитети који су имали контролу над одређеним делом територије јасно је да нико трећи не може имати ту имовину. Али неко у брзини покушава да ухвати Републику Српску на кривој нози и да се имовина прогласи државном, иако БиХ није држава која има имовину. Она има заједничке институције и на свој начин је међународно признат субјект међународних односа, али без стварних унутрашњих надлежности које се односе на унутрашњу сувереност. Тако да тешко то може проћи, али ето, играмо се с тим.“

Независност Српске – израз политичке воље

Уколико би Република Српска прогласила независност, вероватно не би дошло до било каквог одговора ни остатка БиХ, ни тзв. међународне заједнице, јер међународно-политичка ситуација није таква да би било какав одговор на тај гест оправдала, сматра Шолаја.
„Постоје неки који би признали независност Српске јер би то био израз политичке воље који показује да је БиХ тотално нефункционална земља и да као таква не може да опстане и зато се морају тражити неки други садржаји. За Федерацију БиХ не знам, то би зависило од воље њених грађана, али би грађани Републике Српске једноставно рекли да не желе да живе у таквој БиХ.“

Маркетиншко хапшење Додика

Наш саговорник оцењује да су неозбиљне све чешће претње хапшењем Милорада Додика.
„Не знам како неко може да ухапси Додика а да нема извршне могућности и извршне надлежности над њим. Многи не знају како функционише БиХ али једноставно, институције које то спроводе немају никакве могућности да га ухапсе. Не постоје инструменти и институције које би могле то да ураде али та прича за јавно мњење изгледа добро. Једино да оде у Сарајево па да га тамо неко хапси, али у Бањалуци нема ко осим институција Републике Српске и то се неће десити. Тако да је та прича више политички маркетинг него што је озбиљна у својој суштини“, закључио је Шолаја.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
РЕГИОН
Додик: Само у уставној БиХ Република Српска има своје место
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала