- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Варшава тврди: Руска ракета нарушила ваздушни простор Пољске; Русија: Оптужба без доказа

© AP Photo / Alik KepliczПољска војска
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Пратите нас
Начелник Генералштаба Оружаних снага Пољске Веслав Кукула изјавио је да је ракета, која је нарушила ваздушни простор Пољске, наводно била руска. Он је, такође, рекао да је ракета након одређеног времена напустила ваздушни простор те земље. МИП Пољске објавио је да је поводом овог случаја позвао отправника послова Русије Андреја Ордаша.
„Све указује на то да је руска ракета ушла у ваздушни простор Пољске и онда га напустила, пратили смо је на радарима“, рекао је Кукула новинарима.
Он није дао никаква додатна објашњења и није своје тврдње поткрепио доказима.
Оперативни командант Оружаних снага Пољске, генерал Мачеј Клиш, изјавио је да су пољски авиони покушали да пресретну и оборе ракету која је долетела из Украјине, али да нису успели у томе.
„Упутили смо снаге, авионе да би пресрели ракету и, у случају потребе, оборили. Време њеног боравка на територији Пољске, као и карактер маневрисања су то учинили немогућим. Затим је ракета напустила територију Пољске“, рекао је Клиш.

Русија: Пољска само оптужује без доказа

Пољско Министарство иностраних послова позвало је поводом инцидента отправника послова Русије Андреја Ордаша и уручило му ноту у којој пољски ресор захтева објашњење инцидента, као и моментални прекид таквих дејстава.
Ордаш је прокоментарисао да нота пољског МИП-а која му је уручена поводом ракете која је долетела са украјинске територије не садржи никакве доказе, већ само неосноване оптужбе.

„Никакви докази нису предочени. Моја захтев да се документовано потврди оно што је написано у ноти је одбијен“, истакао је дипломата.

Раније је саопштено да је у ваздушни простор Пољске улетео неидентификовани објекат из правца Украјине. Пољски председник заказао је позп, хитан састанак са војним руководством земље.
„Јутрос је неидентификован ваздушни објекат ушао у ваздушни простор Пољске из правца границе са Украјином и од тренутка када је прешао границу до нестанка сигнала пратили су га радари система ПВО земље“, наведено је у саопштењу Оперативне команде Оружаних снага Пољске.
Амерички војници поред лансирног противракетног система Патриот у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
СВЕТ
Узбуна у Пољској: Нарушен ваздушни простор из правца Украјине, сазван хитан састанак војног врха
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала