- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пореска управа објавила порески календар за фирме за јануар 2024. године

CC0 / Pexels/Andrea Piacquadio / Папири, документа
Папири, документа - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Пратите нас
Пореска управа објавила је календар пореских обавеза фирми за јануар.
Према календару, први рок истиче 5. јануара до када би требало доставити обавештења о закљученим уговорима по основу естрадних програма забавне и народне музике и других забавних програма у децембру прошле године, као и извештаје о измирењу обавезе запошљавања особа са инвалидитетом и уплате средстава за децембар 2023. године.
У саопштењу се наводи да 10. јануара истиче рок за подношење пореске пријаве и плаћање пореза на премије неживотних осигурања за децембар 2023. и подношење пореске пријаве за порез на додату вредност (ПДВ) и плаћање ПДВ за децембар прошле године од стране пореског дужника из члана 10. Закона о ПДВ.
Рок за највећи број пореских обавеза биће 15. јануар, до када је неопходно платити аконтације пореза и доприноса на приходе од обављања самосталне делатности за децембар, порез на приход од пружања угоститељских услуга за четврти квартал 2023. године, затим доприносе за свештенике и верске службенике, домаће држављане запослене у иностранству и иностране пензионере за децембар 2023. године.
До наведеног датума фирме су обавезне да поднесу пореске пријаве о обрачунатим доприносима за обавезно социјално осигурање за осниваче, односно чланове привредног друштва и да плате доприносе за децембар, затим да поднесу пореске пријаве за ПДВ и да плате овај порез за децембар, те да поднесу образац ПИД ПДВ 1 за децембар 2023. године, ако је у том месецу испуњен један од критеријума за стицање статуса обвезника ПДВ који претежно обавља промет добара у иностранству, преноси Танјуг.
Из Пореске управе наводе да је 15. јануар рок и за подношење пореске пријаве за ПДВ на обрасцу ПППДВ и плаћање ПДВ за четврто тромесечје 2023. године, за подношење обрасца ПИД ПДВ 1 за четврто тромесечје 2023. године ако је обвезник у том периоду испунио један од критеријума за стицање статуса обвезника ПДВ који претежно обавља промет добара у иностранству и за подношење захтева на обрасцу ИЕПДВ за промену пореског периода за који се предаје пореска пријава и плаћа ПДВ из календарског тромесечја у календарски месец.
Још пет пореских обавеза фирми доспева 15. јануара и то плаћање аконтације пореза на добит правних лица за децембар, акцизе за другу половину децембра, подношење пореске пријаве за обрачун акцизе за децембар, подношење пријаве о обрачуну акцизе на струју исти месец, као и за подношење производног норматива од стране произвођача акцизних производа који се примењује за умањење обрачунате акцизе у 2024. години.
До 30. јануара неопходно је поднети пореске пријаве на обрасцу ПП ОПО-К и платити обавезе за приходе од уговорене накнаде од ауторских и сродних права и уговорне накнаде за рад на које се порез плаћа самоопорезивањем за четврти квартал 2023. године.
Последњег дана у месецу истиче рок за подношење пореске пријаве за утврђивање пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање самоопорезивањем на приходе од самосталне делатности за предузетнике паушалце код којих је дошло до измене у обиму пословања односно промета у прошлој години, за подношење пореске пријаве на Обрасцу ППП-ПД и плаћање доприноса за обавезно социјално осигурање, обрачунатих на најнижу месечну основицу за обрачун доприноса, за неисплаћене зараде за децембар, за плаћање акцизе за прву половину јануара и доставу пописних листи затечених залиха акцизних производа, надлежној филијали, са стањем на дан 31.12.2023. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала