- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Иза напада стоји Лондон: Русија тражи седницу СБ УН због терористичког акта Украјине у Белгороду

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Пратите нас
Русија је тражила седницу Савета безбедности УН због украјинског терористичког напада на Белгород, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Иза терористичког напада на Белгород стоји Велика Британија која у сарадњи са САД подстиче кијевски режим на терористичке акције, схватајући да је контраофанзива Кијева пропала. Лондон је, како су недавно рекли украјински званичници, забранио кијевском режиму да преговара са руском страном инсистирајући на победи на фронту", рекла је Захарова за Спутњик.

Имајући у виду да нема ни минималне шансе да се јадан положај Украјинаца на фронту побољша Англосаксонци су прешли на тактику терористичких напада против цивила, додала је Захарова.
Како је додала, одговорност за напад сносе земље које испоручују оружје Кијев а Кијев касетном муницијом гађа цивиле.
Мисија Русије при Уједињеним нацијама саопштила је да је тражено да седница буде у 21 сат по средњеевропском времену.
Такође, Мисија је тражила да на седници учествује амбасадор Чешке у УН да би дао објашњење у вези са испорукама оружја Кијеву.
Нешто касније заменик амбасадора Русије у Ун Дмитриј Пољански саопштио је да је седница заказана за 22 сата по средњеевропском времену.
"Видећемо да ли ће Чеси имати храбрости да нам се придруже; у другим ситуацијама када седницу о Украјини траже западне земље направи се читав ред државаа ЕУ које желе да учествују", навео је он. Украјинске снаге су гађале Белгород ракетама "ољха" и из вишецевног бацача ракета "вемпајер" чешке производње због чега је руска Мисија у УН тражила да и представник Чешке учествује на седници.
У међувремену, чешки министар спољних послова Јан Чопавски је рекао да стални представник Чешке при Уједињеним нацијама неће учествовати на седници Савета безбедности.
"Нећемо дозволити да нас Русија негде позива... Са задовољством ћемо учестовати на седници када Русија буде хтела да размотри повлачње својих снага из Украјине", написао је министар на друштвеној мрежи "Екс".
Претходно је руско Министарство одбране саопштило да су украјинске снаге гађале Белгород ракетама "ољха" и из вишецевног бацача ракета "вемпејер" чешке производње.
У нападу је 14 лица погинуло, а 108 рањено.
Украјински напад на Белгород - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Специјална операција у Украјини
Напад на Белгород - 21 жртва, преко 100 рањених; МО РФ: Коришћена забрањена касетна муниција
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала