- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелска војска на улазу у Појас Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Нетанијаху поручио да ће рат трајати још много месеци; Рација у обавештајном штабу Хамаса

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 85. дан. Израелска војска шири копнену операцију на централни део Појаса Газе, због чега се ка југу евакуише 150.000 Палестинаца. Нападнути су положаји Хамаса у избегличким камповима. Израелске ваздухопловне снаге гађале област код сиријског града Алепа.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:31 30.12.2023
20:50 30.12.2023
Нетанијаху: Ако Хезболах прошири рат, претрпеће ударце које није ни сањао - па тако и Иран
Нетанијаху је рекао да гранична зона између Појаса Газе и Египта треба да буде под контролом Израела наводећи да ће рат у палестинској енклави и на другим регионалним фронтовима трајати још много месеци.
Јужна тачка Газе мора бити у рукама Израела, рекао је Нетанијаху, наводећи да је јасно да било који други аранжман не би обезбедио демилитаризацију Хамаса коју тражи Израел.

„Рат је на врхунцу. Боримо се на свим фронтовима. За постизање победе б́иће потребно време. Шеф ИДФ-а је рекао да ће рат трајати још много месеци“, истакао је Нетанијаху.

Он је запретио нападом Израела на Иран уколико се настави скоро свакодневна размена ватре преко израелско-либанске границе.
„Ако Хезболах прошири рат, претрпеће ударце које није ни сањао - па тако и Иран“, рекао је Нетанијаху, пренео је Ројтерс.
Он је истакао да ће се Израел супротставити Ирану на сваки могући начин, пренео је „Џерузалем пост“.
20:20 30.12.2023
Израелски медији: Галант и Ганц одбили да одрже заједничку конференцију за медије са Нетанијахуом
Израелски министар одбране Јоав Галант и члан ратног кабинета Бени Ганц одбили су захтев израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да вечерас са њим одрже заједничку конференцију за новинаре, јавили су израелски медији.
Извор из Ганцове партије Националног јединства рекао је за сајт Вала да нема посебног разлога за одржавање конференције за новинаре.
Канал 13 је јавио да су Ганц и Галант одбили да учествују на конференцији за новинаре због тога што је Нетанијаху спречио ратни кабинет да расправља о питању шта ће бити после рата у Појасу Газе, као и због забринутости да ће премијер поново дати политичке изјаве на предстојећој конференцији за новинаре, пренео је Танјуг.
20:03 30.12.2023
Сукоби Израела и Хезболаха у пограничном подручју
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је извршено више напада са територије јужног Либана на положаје израелске војске на северу земље, пише Си-Ен-Ен.
ИДФ је навео и да је противваздушна одбрана Израела пресрела „сумњиву ваздушну мету“која је била у ваздушном простору Израела.
Нови напади уследили су након што је ИДФ саопштио да су ваздушне снаге погодиле неколико положаја Хезболаха.
Хезболах је претходно навео да је у противнападу погодио три положаја израелске војске.
18:50 30.12.2023
17:17 30.12.2023
Израелске ваздухопловне снаге гађале су област код сиријског града Алепа, саопштило је сиријско Министарство одбране, наводећи да је том приликом причињена материјална штета.
„Израел је извршио ваздушну агресију из правца Средоземног мора, западно од Латакије, циљајући тачке јужно од града Алепа“, навело је сиријско министарство.
Израелска војска се овим поводом за сада није званично огласила.
16:20 30.12.2023
Израелска војска је саопштила да њихове снаге напредују у Кан Јунису, на југу Појаса Газе, где су у току рације на локацијама Хамаса, укључујући штаб обавештајног одељења тог покрета.
У саопштењу се наводи да је у комплексу откривен и командни центар који припада палестинском „Исламском џихаду“.
Према тврдњама израелске војске, на тим локацијама су пронађени веома вредни обавештајни материјали.
15:26 30.12.2023
УН: Најмање 100.00 Палестинаца присиљено да оде у Рафу
Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова саопштила је да је најмање 100.000 Палестинаца, бежећи од борби, било присиљено да се измести у Рафу, најјужнији град у Појасу Газе.
15:20 30.12.2023
Палестинско Министарство: Више од 21.600 Палестинаца убијено у Гази
Од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра у Појасу Газе убијена су 21.672 Палестинца, а укупан број рањених износи 56.165, саопштило је палестинско Министарство здравља.
У последња 24 часа у тој енклави убијено је 165, а повређено 250 особа.
У Гази такође постоји велики ризик по живот услед брзог ширења заразних болести због пренасељености у камповима, као и мањка медицинских залиха.
Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус изјавио је да је од средине октобра до средине децембра пријављено око 180.000 случајева инфекција горњих дисајних путева и више од 136.000 случајева дијареје, од којих је половина забележена код деце млађе од пет година.
Он је истакао да су забележени и случајеви шуге, варичела, кожних осипа, жутице и менингитиса.
15:18 30.12.2023
13:25 30.12.2023
У протекла 24 сата у израелским нападима у централној Гази убијено је око 100 Палестинаца, а 158 је рањено, саопштио је палестински здравствени званичник.
12:08 30.12.2023
Израелска војска саопштила је да су снаге њеног ратног ваздухопловства и морнарице напале кључну инфраструктуру оперативаца Хамаса широм енклаве, као и да је у нападима убијено десетине бораца тог покрета.
Како се наводи, израелске снаге су уништиле две зграде које наводно користи Хамас у Беит Лахији у северној Гази и заплениле велике количине војне опреме, укључујући бомбе, оружје и комуникациону опрему.
11:27 30.12.2023
10:41 30.12.2023
09:33 30.12.2023
Настављени израелски напади широм Појаса Газе
Ваздушни, копнени и поморски напади израелске војске настављају се широм појаса Газе, преноси палестинска агенција Wафа. Како се наводи, неколико особа је рањено у израелском бомбардовању куће у кампу Нусеират у централном Појасу Газе.
У јужном делу израелске одбрамбене снаге извеле су тешко артиљеријско гранатирање, док су израелски бродови испалили гранате на средишњи и јужни део Појаса Газе. Агенција наводи да је ИДФ испалио неколико тенковских граната на камп Џабалија на северу Појаса Газе, док су ратни авиони извели низ напада на јужни град Кан Јунис.
08:58 30.12.2023
Стејт департмент поново заобишао Конгрес и одобрио хитну продају оружја Израелу
Амерички Стејт департмент је, други пут овог месеца, заобишао Конгрес како би одобрио хитну продају оружја Израелу. Амерички државни секретар Антони Блинкен обавестио је Конгрес да је донео другу хитну одлуку, која покрива продају опреме од 147,5 милиона долара Израелу, укључујући осигураче и пуњења потребна за оспособљавање граната од 155 мм које Израел већ има, саопштио је Стејт департмент.
"С обзиром на хитност одбрамбених потреба Израела, секретар је обавестио Конгрес да је искористио своја делегирана овлашћења да утврди постојање ванредне ситуације, због чега је потребно тренутно одобрење трансфера", наведено је у саопштењу.
07:24 30.12.2023
Најмање 21.507 људи је убијено у Гази од избијања рата са Израелом пре скоро 12 недеља, према подацима министарства здравља те територије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала