- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вулин: Република Српска не може бити оспорена

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вулин
Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Пратите нас
Сенатор Републике Српске Александар Вулин изјавио је да је Република Српска понос свих Срба и да она не може бити оспорена, као и да 9. јануар, Дан Српске, види као дан када сви Срби треба буду заједно, без обзира где живели на свету.
Република Српска је понос свих Срба и њено оспоравање је почело првог дана након што је потписан Дејтонски споразум. Република Српска не може бити оспорена, па се онда покушава оспорити било каква манифестација њене државности. А њен дан и јесте манифестација њене државности“, рекао је Вулин.
Вулин је истакао да Срби имају право да славе своје датуме, имају право да славе своју историју и да, за разлику од већине других народа у Европи, они имају своју историју, чиме да се поносе и шта да славе.
Говорећи о позиву Кристијана Шмита Бриселу да се утиче на званичнике Србије да не дођу на прославу Дана Републике Српске, Вулин је оценио да је то уперено против Срба и против јединства свих Срба, што се не сме дозволити.
„Наравно да се то не сме дозволити, јер свако попуштање води само у ново попуштање. И никада није доста, и никада није довољно, и никада неће бити задовољни све док Република Српска постоји и све док постоји Србија коју води Александар Вучић и која подржава Републику Српску и увек ће је подржавати“, казао је Вулин за Срну.
Једини начин одбране и отпора таквим настојањима Вулин види у српском јединству.
„Да нас видим све заједно, сабране 9. јануара, у својој слободној Републици Српској. Видим и као могућност нашег отпора да и тај дан, без обзира где живели на свету, будемо заједно, јер Република Српска је понос свих Срба“, поручио је Вулин.
Вулин је оценио да ће се и 2024. године наставити различити притисци и на Српску и на Србију, а увођење санкција свакоме ко се истакне у борби или одбрани Републике Српске и српског јединства представља један од начина тог притиска.
Биће настављено и оспоравање Републике Српске, као и оспоравање права Србији да подржава Српску, да је помаже материјално, политички и економски, дипломатски и на сваки други начин.
„Али, на нама није да то прихватимо као нешто што не може да се промени, него треба да се боримо. Не може бити ни повлачења, не може бити ни предаје. Ми немамо где да одемо, ми не можемо да напустимо Републику Српску. Напуштање Републике Српске би био крај идеје о уједињењу свих Срба и био би крај о Србима као самосталном, слободном и непобедивом народу“, рекао је Вулин.
Према његовим речима, поред притисака, наставиће се и отпор Срба који ће јачати и расти.
„Сваки пут када видите да уводе санкције некоме од нас, када видите да стављају на стуб срама некога од нас, знајте да не нападају нас, него нападају Републику Српску“, закључио је Вулин, пренео је портал РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала