- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Злато пустиње“ све мање рађа: Преполовљена производња најскупљег зачина на свету

© Фото : Pexels/Photo by Bruno Kraler шафран
шафран - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Пратите нас
Цена врхунског шафрана у Ирану скочила је на 1.400 долара, дупло више него прошле године, а цене у свету могле би да порасту на 1.800 долара
Тешки временски услови преполовили су производњу најскупљег зачина на свету – шафрана. Овогодишњи принос неће бити ни половина онога из 2022. Године, а више од девет десетина светске понуде овог зачина долази из Ирана.
Град Торбете Ђам познат је по својим шареним пољима који се протежу у даљини. Један од највреднијих иранских извозних производа добија се од цвата ових биљака - шафран.
Али ова година је за Резу, локалног фармера који вуче кесе са зачинима црвенкасте боје на градску пијацу, била је катастрофална.
„Моја породица је ове сезоне убрала само 900 килограма у поређењу са уобичајених 1.500 килограма“, жали се Реза који за лош род криви време.
Због способности да расте у сушним климатским условимам више од девет десетина светске понуде шафрана долази из Ирана. Овај цвет назива се „злато пустиње“, а цењен је због јаког мириса, богатог укуса и дубоке боје.
Али узгајивачи и трговци кажу да климатске промене и лоше снабдевање водом умањују приходе. Пад приноса већ је довео до новог рекорднког скока цена најскупљег зачина на свету.Пољопривредници у региону Хорасан очекују да ће овогодишња жетва бити мања за половину у односу на 2022. години.
© Фото : Pexels/Photo by Victoria Bowers Шафран је заштитни знак класичне персијске кухиње. Додаје се у разна јела, пилав од тах чин пиринча, варива попут густог гамекс соса и десерте укључујући халву и пудинг од пиринча
шафран - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Шафран је заштитни знак класичне персијске кухиње. Додаје се у разна јела, пилав од тах чин пиринча, варива попут густог гамекс соса и десерте укључујући халву и пудинг од пиринча
„Очекује се да ће укупна производња пасти са 400 тона на око 170 тона“, каже Али Шариати Мохадам, извршни директор компаније „Новин Сафрон”, водећег иранског произвођача и извозника, пише „Фајненшел тајмс”.
Директор берзе шафрана у Торбат Јаму рекао је да је ледена зима праћена сувим пролећним и летњим врућинама до 50 степени, опустошила цео североисточни регион у близини границе са Авганистаном.
„Свих 2.000 локалних површинских бунара потпуно је пресушило“, рекао је он.
Стручњаци су упозорили да овако оштре временске клацкалице нису изоловани инцидент, већ последица промене климе широм света.
„Иран је на много начина рањивији од света око њега, посебно његови сушни и полупустињски региони где се узгаја шафран“, каже ирански еколог Мохамед Дарвиш. „Падавине се смањују, а температуре расту, а испаравање се повећава, " додао је он.
Као резултат тога цена врхунског шафрана само на домаћем тржишту скочила је на 1.400 долара по килограму, дупло више него прошле године. Цене у иностранству могле би да порасту на 1.800 долара, кажу добављачи.
Шафран је заштитни знак класичне персијске кухиње. Додаје се у разна јела, пилав од тах чин пиринча, варива попут густог гамекс соса и десерте укључујући халву и пудинг од пиринча.
Неки му приписују лековита својства јер се верује да побољшава расположење, снижава шећер у крви, побољшава вид и памћење, јача срце.
Древни владари Персије давали су инфузију шафрана ратницима да их окрепе, а научници проучавају његова својства у лечењу рака и депресије. Коначно, зачин се користи као боја и у козметици и парфемима.
Шафран чини само мали проценат укупног прихода иранског пољопривредног сектора, али је спас за скоро сто хиљада породица у пустињским областима као што је Хорасан.
„Породице преживљавају захваљујући неколико килограма шафрана које успеју да узгајају“, каже један локални трговац, пренела је „Политика“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала