- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Дечак из свемира: Најбољи млади физичар на свету долази из Србије

© Фото : Спутњику уступио Андреј ПоповићАндреј Поповић - понос Кикиндске гимназије и Србије
Андреј Поповић - понос Кикиндске гимназије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
Пратите нас
Андреј Поповић, ученик трећег разреда Гимназије "Душан Васиљев" у Кикинди, за већину својих вршњака је „дечак из свемира“. Док они решавају школске задатке, њега љубав према нуклеарној и астро физици води међу звезде, светске звезде физике. Млади геније из Војводине тренутно је у својој генерацији најбољи физичар на свету.
„Главна интересовања су ми физика и математика, а одмах после њих су програмирање и хемија“, каже за Спутњик гимназијалац - генијалац, који је прошлог месеца однео злато на међународној СТЕМКО Олимпијади. Иза себе је оставио и ђаке елитне Математике гимназије, који су се окитили сребром.
Андрејев таленат родитељи и наставници уочили су од раног детињства, па је више од седам година члан Центра за таленте "Никола Тесла" у Београду.
То значи да од четвртог разреда основне школе време проводи на Електротехничком факултету у Београду где се његов таленат и идеје негују са посебном пажњом. Као сваки озбиљан научник, има и ментора, професора ЕТФ-а који му помаже у писању научно- истраживачких радова.
„Већ пет година имам сарадњу са професорком Милесом Срећковић. Она ми је омогућила и да посетим Војно - технички институт, да нађем друге менторе. Центар за таленте је одличан за људе који хоће да се развијају у правцу науке. Има више области, математика, физика, психологија, информатика, биологија, хемија“, каже млади научник.
© Фото : Спутњику уступио Андреј ПоповићРодитељи и наставници уочили су таленат од раног детињства, па је више од седам година члан Центра за таленте "Никола Тесла" у Београду
Родитељи и наставници уочили су таленат од раног детињства, па је више од седам година члан Центра за таленте Никола Тесла у Београду - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Родитељи и наставници уочили су таленат од раног детињства, па је више од седам година члан Центра за таленте "Никола Тесла" у Београду

Ласерска крила, уместо конвенционалних ракета

Андреја највише интересују нуклеарна и астро физика. У последњем научном раду писао је о томе како ласерски системи, односно ласерска једра, могу да замене конвенционалне ракете.
„Описујем њихов начин рада, како ласерски системи који ће користити та једра могу бити постављени и на земљи и на неком сателиту. Могу да досегну Алфа Кентаури за 22 године, што је тренутно незамисливо за конвенционалне ракете, зато што оне користе пуно горива које ствара масу, а што више има масе, то је теже да се ракета пројектује за даље путовање, као што је пут до Алфа Кентаурија“.
Реч је о најсјајнијој звезди у сазвежђу Кентаур, после Сунца, Земљи најближој звезди, а од нас је удаљена 4,3 светлосне године.

Љубав према нуклеарним процесима

Млади астро физичар додаје да га је ова материја занимала од малена, као сасвим мали дечак јурио је енциклопедије, волео да размишља о проблемима које сада представља и решава у научним радовима. Љубав према нуклеарној физици, каже, развила се касније, у седмом и осмом разреду.
„Тражећи теме о којима ћу писати, створила се љубав ка нуклеарним процесима као што су фузија и физија. И овде морам да споменем употребу ласера о којој сам говорио у неким од својих радова. У једном сам се бавио ласерском фузијом, како је то ефикасан начин за стварање исте“.
© Фото : Спутњику уступила Гимназија Душан ВасиљевГимназија "Душан Васиљев" - Андреј има велику подршку свих наставника, посебно разредног старешине Љубомира Замуровића
Гимназија Душан Васиљев - Андреј има велику подршку свих наставника, посебно разредног старешине Љубомира Замуровића - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Гимназија "Душан Васиљев" - Андреј има велику подршку свих наставника, посебно разредног старешине Љубомира Замуровића

Најбољи физичар на свету

На последњој Светској олимпијади из савремене физике у Индонезији био је једини такмичар из Србије. За 90 минута морао је да реши 25 задатака из квантне механике, нуклеарне, физике честица и теорије релативитета. Оставио је за собом вршњаке из целог света, узео је злато.
Андреј је тренутно заокупљен својим новим научним радом. О будућности не размишља превише, ужива у откривању нових знања, а нову тему за сада не открива.
По завршетку средње школе златни физичар не намерава да напусти земљу, верује да у Србији може да стекне још квалитетног знања.
„Провео сам на Електротехничком факултету доста времена са мојом менторком, још од седмог разреда, али тренутно ми се више свиђа астро физика на Математичком факултету. Мислим да је тај факултет ближи мојим интересовањима“.

Главни циљ – свемирски програми

Андреј додаје да је свестан да ће једног дана вероватно морати ван граница земље, јер његова интересовања тешко је задовољити. Његов главни циљ су свемирски програми.
© Фото : Спутњику уступио Андреј ПоповићАндреја интересује и информатика, али само као алат у решавању сложених проблема нуклеарне и астро физике
Андреја интересује и информатика, али само као алат у решавању сложених проблема нуклеарне и астро физике - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
Андреја интересује и информатика, али само као алат у решавању сложених проблема нуклеарне и астро физике
„Не знам да ли ћу успети да се квалификујем за НАСА-у или нешто слично, али надам се раду у добром, поузданом институту“.
Додаје да би у НАСА-и могао да се прилагоди било којем послу, само да буде близу те материје, да ради на стварима које су везане за свемир.
„Када бих баш могао да бирам, мислим да бих радио као инжењер за транспорт у свемиру. Тиме сам се већ бавио у неколико својих радова“, закључује Андреј Поповић, геније из Кикинде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала