- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Догађаји за памћење – Новакова Аустралија, историјски успех у Манили и Иванино злато

© AP Photo / Antonio CalanniНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
Пратите нас
У години за нама било је много лепих повода за радовање и праћење спорта, а 2023. година остаће понајвише упамћена по успесима Новака Ђоковића, кошаркаша у Манили, Иване Вулете, фудбалера који су после 24 године на Европском првенству и Николе Јокића у НБА.

Новакова Аустралија

Наравно, најважнији моменат 2023. године су успеси Новака Ђоковића.
Србин је успео да претекне Рафаела Надала по броју освојених Гренд слемова и тако је постао ширико прихваћен као најбољи играч у историји једног од најпознатијих и најпопуларнијих спортова на свету. Све је почело у Аустралији, знамо сви колико је Новаку било важно да се домогне тог Гренд слема због свега што се дешавало и - успео је.
Бенџамин Киплагат - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
СПОРТ
Чувени атлетичар из Уганде пронађен мртав
Упркос повреди, упркос свему. На тај начин остварио је десети Аустралијан опен и свакако је то догађај који ће се дуго памтити.
После тога су уследиле и титуле на Ролан Гаросу и УС Опену, као и Завршном мастерсу, а остаје жал што Ноле није освојио Дејвис Куп са Србијом и Вимблдон.
Свакако - ово је била његова година.

„Златни“ сребрни кошаркаши у Манили

Кошаркашка репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на Светском првенству у Манили, али рекло би се да је то златна медаља после свега кроз шта су момци Светислава Пешића прошли.
Отишли су кошаркаши на Светско првенство без Николе Јокића, Василија Мицића, Николе Калинића и Владимира Лучића, а вратили се са сребром.
Пешић је направио тренерску мајсторију, Богдан Богдановић предводио екипу, стицајем околности је у четвртфиналу као противник дошла Литванија а не САД и то је олакшало посао. У полуфиналу је Србија надиграла Канаду, а у финалу је поражена од Немачке.
Памтиће се нажалост и несрећа која се догодила Бориши Симанићу.

Иванино злато и емоције

Година ће свакако бити упамћена и по успеху Иване Вулете, односно Шпановић.
Ивана је освојила једину медаљу која јој је недостјаал и постала је светска шампиона на првенству у Будимпешти. Наравно, Светско првенство је одржано на отвореном.
Била је то апсолутна доминација у Будимпешти, где је Ивана Вулета на крају завршила у сузама са невероватним скоком, којим је оборила рекорд Србије стар седам година и рекорд своје каријере, када је скочила 7,14 метара у петој серији.
Памтиће се дуго златна медаља и Иванине емоције.

Николино освајање НБА лиге

Од одласка у НБА Никола Јокић је ишао корак по корак, био је двоструки МВП те лиге, а у 2023. години је са Денвером успео до великог успеха, постао је шампион НБА лиге.
Кошаркаши Денвер Нагетса победили су Мајами 94:88 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18) у петом мечу финала НБА лиге и тако први пут постали шампиони најјачег кошаркашког такмичења на планети. Нагетси су славили са коначних 4:1 у серији.
Никола Јокић проглашен је након утакмице за најбољег играча финала НБА лиге. Исписао је историју.
Али, занимљиво је да је Ембид званични МВП за 2023. годину.

Европско првенство у фудбалу после 24 године

Фудбалска репрезентација Србије пласирала се на Европско првенство у фудбалу први пут после 2000. године.
Како је то урађено, мање је важно. Због тога што је било кроз „иглене уши“, ремијем против Бугарске на домаћем терену. Али и због тога што је заиста било важно само да се репрезентација после толико година пехова – пласира.
Пред последње коло било је довољно да се освоји бод, а да Црна Гора против Мађарске не освоји ниједан.У једном тренутку изгледало је да је све у реду, Србија је водила и доминирала тереном. А онда је примила гол, па још један и то при резултату 1:0 у Мађарској. Црну Гору је мало више од пола сата делило од проласка даље.
А онда се укључио Доминик Собослај и постигао два гола. А онда се Србија консолидовала и макар изједначила.
Тако је оверена виза за Европско првенство које ће се 2024. године играти у Немачкој.
Није било у стилу, али јесте својеврсан успех. Ако ништа због поста од скоро две и по деценије.
Новак Ђоковић и Олга Даниловић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
СПОРТ
Србија није могла да замисли бољи дочек: Новак, тим и публика заједно одбројали до 2024. године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала