- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Нула мотивације: Шта је главни проблем украјинске војске

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРуска артиљерија
Руска артиљерија - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
Пратите нас
Ситуација у зони борбених дејстава указује да је Русија у великој мери преузела иницијативу, саопштио је Спутњику познати руски ратни репортер Александар Коц. Као и прошле зиме, не треба очекивати дубоке продоре. Војска се полако али сигурно креће напред дуж целе линије фронта, задаје значајне ударце, уништавајући упоришта противника.
Оружане снаге Русије у потпуности користе своју супериорност у авијацији, артиљерији и беспилотним летелицама, уништавајући технику и људство. А украјинске оружане снаге имају озбиљне проблеме са овим.
"Сви који су хтели дошли су у првих шест месеци", рекао је шеф Главне обавештајне управе Кирил Буданов у интервјуу украјинским медијима.
"Ко се сада позива? Нажалост, неће бити пријатан одговор. Ако се не нађе мотивација за те људе, не могу се силом натерати људи (да иду на фронт), њихова ефикасност ће бити практично нула. Што је у принципу оно што је било у последње време. Финансијска добит не игра велику улогу за оне који су мобилисани, а осим тога, многи немају осећај да је непријатељ заузео територију и да треба да је бране. Сви навијају за Украјину, али не трче сви (да је бране)", додао је он.
Русија нема такве тешкоће. Како је Владимир Путин рекао током велике конференције 14. фебруара, 1.500 људи свакодневно потписује уговоре са Министарством одбране. Они су заједно са добровољцима попунили редове Оружаних снага са скоро пола милиона војника.Није било потребе објављивати нови талас мобилизације.
Ти је и позната и ефикасна „линија Суровикина“ - систем одбране, односно први круг одбране који се састоји од десетина утврђених ватрених линија, укључујући широка минска поља и инжењерске препреке.
Та линија сеформирала практично осам месеци и протеже се у дубину одбране на неколико десетина километара. Предвиђен је и развој транспортно-логистичке мреже са хабовима и базама. На рачун кратких логистичких маршрута Оружане снаге Русије могу оперативно да пребацују резерве са једног дела на други без угрожавања борбене готовости на фронту.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала