- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

УН на седници о нападу на Белгород позвале да се не гађају градови и цивилни објекти

© AP Photo / Yuki IwamuraСедница Савета безбедности УН
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
Пратите нас
Помоћник генералног секретара УН Халед Хијари је на седници Савета безбедности у вези са нападом на Белгород позвао стране да не нападају насељена места, цивилне објекте и цивиле.
„Недвосмислено осуђујемо све нападе на градове, насеља и села и у Украјини и у Руској Федерацији. Напади на цивиле и цивилну инфраструктуру крше међународно хуманитарно право, неприхватљиви су и морају се одмах зауставити“, рекао је Хијари.
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је, обраћајући се западним представницима у Савету безбедности, изјавио да Русија не гађа украјинске цивиле.
„Ми гађамо само на војну инфраструктуру Украјине и, штавише, не усмеравамо намерно оружје против цивила“, истакао је Небензја.
Он је истакао да ће сви организатори и извршиоци терористичког напада на Белгород бити кажњени.
„Позивамо све одговорне владе и релевантне међународне структуре да најоштрије осуде овај брутални терористички напад, извршен употребом касетне муниције забрањене у већини западних држава, и да се јавно дистанцирају од кијевског режима и његових западних покровитеља који чине такве злочине“, нагласио је Небензја.
У суботу поподне украјинске трупе гранатирале су центар Белгорода ракетама „ољха“ из вишецевних бацача ракета чешке производње. Према последњим званичним подацима, погинуле су 24 особе, повређено је 108. Оштећено је 37 стамбених зграда, 453 стана, три приватне куће и више друштвених објеката, укључујући школу и вртић.
Шта чека Украјину у наредним месецима погледајте у емисији „Пророк“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала