- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивша аустријска министарка: Почело је ново поглавље

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаКарин Кнајсл, бивша аустријска министарка спољних послова и стручњак за међународно право и енергетику
Карин Кнајсл, бивша аустријска министарка спољних послова и стручњак за међународно право и енергетику - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Пратите нас
Руска економија заузела је 5. место у свету, претекавши Немачку само два месеца након што је руски председник Владимир Путин то предвидео, изјавила је бивша министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсл.
„Сећам се како је председник Путин на Економском форуму у Санкт Петербургу, у свом пленарном говору, указао да се Русија налази на шестом месту међу 10 највећих светских економија, али да би могла да престигне Немачку. И управо то се десило два месеца касније“, рекла је Кнајсел у интервјуу новинару Флавију фон Вицлбену, сумирајући годину.
Друга велика тема која је доживела велике промене и на војном и на политичком плану је, без сумње, сукоб НАТО-а и Русије, у којем је Украјина постала бојно поље, истакла је она.
"У ствари, контраофанзива је почела у јуну, али је, према војним проценама, пропала или је, барем, доспела у ћорсокак. Од лета – јесени 2022. године руска војска је водила својеврсни одбрамбени рат за своје положаје. Ново поглавље је почело. Последњих недеља руски фронт је постао динамичнији. Русија је кренула у офанзиву и заузела је већ нове територије - али то није све", објаснила је она.
"На геополитичком плану много тога из корена променило. Западне процене су се измениле за 180 степени. Конкретно, пре тачно годину дана су изјавили да су руске оружане снаге пред колапсом, да ће доћи до одређених промена. А сада, готово унисоно, наслови Фајненшел тајмса до Економиста постављају питање: шта ће се догодити ако Русија победи у овом рату?", додала је бивша аустријска министарка.
Погледајте још и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала