- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Лајовић за Спутњик о Србији, Новаку, менталном здрављу и богињама

© AP Photo / Radivoje PavicicДушан Лајовић
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Пратите нас
Ексклузивно
Душан Лајовић, српски тенисер, имао је једну од успешнијих сезона у каријери у којој је освојио други трофеј на Српска опену у Бањалуци, али је потом прошао кроз низ проблема због богиња. Упркос свему Лајовић је ове године приказивао сјајан тенис, а о свим лепим и, нажалост, неким мање лепим тренуцима говорио је у празничном разговору за Спутњик.
Тенис је ове године добио неке талентоване младе звезде, нове шампионе, али је добио и спектакуларне партије Душана Лајовића који је подсетио на 2019. годину у којој је освојио прво титулу у каријери и у којој је играо финале Мастерса у Монте Карлу.
Српски тенисер стигао је у Бањалуку где није био фаворит и чинило се да су тих дана све очи упрте у Новака Ђоковића, међутим Душан је спремао изненађење.

Победник из сенке

Од првог меча видела се поезија при ударању једноручног бекехнда који је Лајовић како се чинило контролисао тако лако. Лоптица је падала где је пожелео, а редом је тим ударцем елиминисао Крајиновића, Бареру, Ђоковића, Кецмановића и на крају Рубљова.
Заслужено, Лајовић је постао шампион Бањалуке.
„Једна од квалитетнијих сезона у последњих неколико година, не само због титуле него због тога што сам током године имао много добрих победа. Богиње су ме успориле на Гренд слемовима, на Ролан Гаросу нисам ни могао да играм, изашао сам и предао меч. Нисам био максимално физички спреман јер је било мало времена за опоравак. После Вимблдона сам играо неколико турнира на шљаци који су ме враћали у форму, утицале су на мене и неке ствари ван терена, али први део сезоне је заиста био добар“, прича Лајовић на почетку разговора.
Иако је првих дана публика у Бањалуци највише желела да види Новака, брзо се то променило када су видели на ком нивоу игра Лајовић.
Роџер Федерер и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
СПОРТ
Надал открио ко му је највећи ривал: „Елеганција против ратника“
„Искрено, мислим да трофеј није могао да буде освојен на бољем месту. Немамо често прилику да играмо пред домаћим навијачима као неки други играчи, тако да је зато још драгоценије. Титула пред домаћом публиком има огромну вредност, сентименталну за мене. Било ми је прелепо у Бањалуци, остао ми је град у лепом сећању. Играо сам добро током целе недеље, људи су нас прихватили на најбољи могући начин, од организације до људи на улици. Имао сам утисак као да сам код куће, цела та атмосфера помогла ми је да освојим трофеј. У финалу сам имао пуну подршку што је увек битан фактор за такве мечеве. Имао сам тешке мечеве, када си на измаку снаге публика даје ветар у леђа“, објаснио је српски тенисер.

Лекција злата вредна

Иза маестралног Душановог тениса стоји једна велика промена која лежи у раду на менталном здрављу. Српски тенисер одлучио је да више да на значају себи и својим осећањима, а то му је како истиче помогло да се боље фокусира на терену.
„Није помогао само тај рад са психолозима, дуго година сам радио са психолозима. Проблем је био у томе што сам увек некако покушавао да се фокусирам више на ствари на терену, а мање на себе. Покушавао сам да све исконтролишем да бих био миран на терену, али треба разумети ствари ван терена, да оне утичу на фокус. Радио сам на томе да препознам оно што ми производи анксиозност и да на крају дана то некако пустим јер није корисно. Самим тим добијем контролу на терену“, објашњава Лајовић како се осећао.
Новак је недавно у интервјуу за „60 минута“ говорио о томе како је и он људско биће и како некада мора да испољи и негативне емоције, као и да прихвати да се не осећа добро. О томе је управо на исти начин говорио и Лајовић који дели то мишљење.
„Радио сам на томе да ставим себе на прво место што је за мене новост и што је такође дало резултата на терену и ван терена. Радио сам на томе да прихватам тренутно стање, јер сам увек кад год сам лоше то потискивао и терао сам себе да се осећам добро. То сам променио и сада ако се један дан не осећам добро то прихватам и кажем себи 'океј у реду је сутра ћеш бити боље'. Када то прихватиш већ си боље што јесте парадокс, али је имало утицај на то да будем боље фокусиран на терену.Делује ми да сам ове године играо много боље због тога“, верује Лајовић.

Како је Новак мотивисао Душана

Иако га је сплет несрећних околности спречио да после Бањалуке настави у истом ритму, Душан је сада уверен да може да игра боље него када је био много млађи. Мотивацију да са 33 године играо боље него са 23 проналази и у Новаковим успесима јер је први рекет света најбољи пример да су године само број.

„Новак не мотивише само мене, нити само нас српске тенисере него и све друге. Новак игра тенис на нивоу на ком је мало ко играо у његовим годинама. То је оно што је мотивација, да не мора да значи да то што имаш 36 година да си на заласку каријере, напротив, он држи конце у својим рукама. Не дозвољава да време утиче на њега него да он сам буде тај који ће да каже колико ће да игра. Оно што могу да узмем и имплементирам је да сада схватам да се физички боље осећам него када сам био млађи. То што имам 33 не значи да сам спорији или слабији већ напротив, осећам се добро. Оно што је задивљујуће је начин на који Новак успева да темпира мотивацију и фокус. Игра мало турнира, а нема осећај да је ван ритма што је још један показатељ колико је доминантан у нашем спорту“, објаснио је Лајовић.

Горак укус

Српски тенисер сезону је завршио са репрезентацијом на Дејвис купу. После пораза у полуфиналу српски тенисери нису говорили пуно о том сусрету са Италијанима, а Душану је и даље тешко када се сети Малаге.
„Била је то тешка недеља за цео тим, некако се нисмо пуно освртали јер је остао горак укус. Били смо наштеловани да дамо све од себе, да освојимо Салатару, штета и због последњег меча, у финалу бисмо имали велике шансе да победимо. Миша је одиграо феноменално, за нас то није било изненађење јер смо десетак дана знали ко је у каквој форми. Са те стране је за нас било нормално то како Миша игра.Нажалост, десило се и да Ноле изгуби, штета што се десило у таквом моменту, али и он је само човек. Опоравили смо се, али остаје жал што нисмо отишли корак даље. Верујем да ћемо из овог пораза научити јер тешке лекције донесу највише увида у то шта треба променити, на који начин би требало поставити се у будућности“, са сетом у гласу прича Душан.

Најбољи против најбољих

Циљеви српског тенисера за наредну сезону јесу боље партије на Гренд слемовима. Чинило се да ће они бити остварени ове године, али је Душан на Ролан Гаросу морао да преда меч због богиња. Опоравио се, али недовољно за Вимблдон где је уследила нова предаја због недостатка снаге и исцрпљености коју су богиње проузроковале.
„Циљ за следећу годину је да одиграм боље на Гренд слемовима јер сам ове године на тим местима највише заказао. Имао сам несрећу на два Гренд слема, а на друга два сам изгубио у првом колу, тако да бих волео да будем бољи следеће сезоне“, објаснио је Лајовић.
Оно што је најважније је да се пред нову сезону осећа добро, мотивисано и спремно. Посебно га радује то што је видео да може најбоље да игра против најбољих противника.
Протекле године Лајовић је један од ретких који могу а се похвале победама над Ђоковићем, Рубљовом и Јаником Синером кога је елиминисао у Синсинатију.
„Боље сам се осећао на терену него прошле сезоне. То је повезано са тим што радим на менталном здрављу, нисам имао падове у мотивацији и енергији и то ме охрабрује за наредну сезону. Мотивација је јако добра, играо сам добро на крају сезоне, добио сам неколико мечева који нису ишли на моју руку. Осећам се добро, спремам се за Аустралију, играћу најпре у Аделејду па на Аустралијан опену. Главни циљ је да направим боље резултате на Гренд слемовима, самим тим је фокус на томе. Зависи и од жребова, нећу бити носилац, али то ми сада не представља велики проблем јер сам ове године играо најбоље против најбољих на великим теренима и стадионима. Са те стране није лоше“, закључио је у разговору за Спутњик Душан Лајовић.
* Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
СПОРТ
Нова година, старе навике: Новак избројао до 406 – пад Ђереа на старту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала