- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Није ни трепнуо већ право у виноград: Чува аутентични драгуљ Србије који осваја свет

© Фото : Спутњику уступио Радован ЂорђевићДр Радован Ђорђевић, еноглог, власник винарије и главни технолог винарије манастира Студеница
Др Радован Ђорђевић, еноглог, власник винарије и главни технолог винарије манастира Студеница - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Пратите нас
Радован Ђорђевић чува важан део српске историје и традиције, која се обнавља сваке године, чува наше аутохтоне сорте грожђа, прокупац и тамјанику. Аутентични драгуљ Србије, вино првог винара жупског краја који је и доктор енологије, осваја свет. Своје знање дао је и другим виноградима, онима који живе од 14. века, виноградима манастира Студеница.
После седам година напорног рада на Пољопривредном факултету у Земуну др Радован Ђорђевић је напустио академску каријеру, без да је трепнуо - и отишао у виноград. А тамо је направио чудо.
"Заправо сам то одувек желео, школовање је било само тренутно одсуство из мог села. То ми је била жеља од кад сам био дете, нисам имао дилему. Након завршених основних студија већ сам почео интензивно да се бавим производњом вина, а 2011. сам и основао винарију и посветио се само томе".
Када је почео, обрађивао је нешто мање од хектар старог винограда у свом селу Старци код Александровца. Кренуо је у подизање нових засада. Сада има пет хектара винограда у којима је 95 одсто површине под аутохтоним сортама, прокупцем и тамјаником.

Доктор енологије који грожђе гази ногама

Колеге за њега кажу да би, да може, грожђе газио ногама, толико је велики заступник очувања традиције, а овај винар објашњава да се само труди да помогне вину, усмери га да иде правим путем. Гажење грожђа је давна прошлост, користи најмодернију технологију.
© Фото : Спутњику уступио Радован ЂорђевићОстварење сна - поглед на виноград, где год погледа
Остварење сна - поглед на виноград, где год погледа - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Остварење сна - поглед на виноград, где год погледа
"Опрема је јако савремена, али заправо заступам принцип минималних интервенција. Квалитетну опрему сам набавио да би смо што више сачували грожђе, односно будуће вино у недирнутом облику. Она заправо опонаша рад руку, нема деструктивни утицај на грожђе, односно будуће вино. На тај начин се сачува изворност", објашњава.
Али није све у технологији, важан је и састав земљишта, број сунчаних дана, падавине, сорте винове лозе, од свих ових фактора зависи какво ће бити вино.
"То су фактори који чине тероар, а мој циљ је да некако очувам, истакнем карактер поднебља одакле грожђе долази, да то пренесем у вино, да људи то могу да осете кад га пију".

Прокупац осваја Србију и свет

Његов прокупац је избио на листу најбољих вина у рекордном року, а очување аутохтоне сорте почели су да прате и други. Прокупац постаје све популарнији, његов је 2011. био тек осма етикета тог вина у Србији, и осталих седам је било из Жупе, данас их има скоро 60, из целе Србије.
"Показало се да је сорта са озбиљним потенцијалом, вина могу да се такмиче, да стану на црту било ком црвеном вину, из било којег дела света. После Другог светског рата, одузимањем земљишта и изградњим винарија за масовну производњу прокупац је деградиран, посебно тврдњом да је од њега једино могуће направити ружицу, сада се враћа на велика врата", каже Ђорђевић.
© Фото : Спутњику уступио Дарко ЖарићПпрокупац се у Жупи гајио још у време цара Душана
Постоје историјски подаци који потврђују да се прокупац овде гајио још у време цара Душана - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Ппрокупац се у Жупи гајио још у време цара Душана

Виноград Студенице поново живи у Жупи

Пре пет година једној од највећих и најстаријих српских светиња, са једнако старом традицијом производње вина враћено је земљиште у Жупи конфисковано после Другог светског рата. Манастир Студеница одлучио је да га врати првобитној намени која је трајала вековима, да посади виноград. Није било двојбе кога ће позвати у помоћ.
"Ја сам се ту нашао као човек који је већ познавао људе из Студенице. Заједно смо већ стварали вино у манастиру Буково, то је тим који је из тимочке прешао у жичку епархију. Звали су и питали да ли ту може виноград и који сортимент би био погодан, наравно, одмах сам препоручио да то буду тамјаника и прокупац. Засађено је седам хектара винограда. Половина је тамјаника, половина прокупац. Сада већ имамо вина која су на тржишту"; каже главни технолог Студенице.
Он додаје да је то за њега велики изазов, виноград је засађен 2018. године са идејом да се пар година касније крене са изградњом манастирске винарије, у самом винограду. Она се управо реализује, очекују да ће ове године винарија бити завршена, а сада се вино производи у изнајмљеним просторијама.
"Виноград је засађен 2018., нулту бербу имали смо 2020. одмах смо успели да добијемо вино које на Сајму 2023. није привукло само велику пажњу посетилаца, већ и стручни оцењивачки жири. Вино је проглашено за најбоље црвено од аутохтоне сорте на Балкану. Награда у право време и ветар у леђа за нас".
© Sputnik / Лола ЂорђевићСтуденица поново има свој виноград у Жупи - и најбоље црвено вино од аутохтоне сорте на Балкану
После завршетка Другог светског рата,  држава преузима на себе бригу о културном наслеђу - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Студеница поново има свој виноград у Жупи - и најбоље црвено вино од аутохтоне сорте на Балкану

Најтраженије бело вино у Србији - тамјаника

Ђорђевић додаје да и даље мора да се ради на подизању нових засада са аутохтоним сортама, јер је 60 одсто површина у Жупи и даље под наметнутим италијанским ризлингом. То су, захваљујуи залагању овог стручњака увидели и други винари у крају.
"Од онога што је у последњих пет година засађено у Жупи, сигурно 85 до 90 одсто отпада на прокупац и тамјанику, људи се све више враћају аутохтоним сортама. С једне стране, то је јако популарно и лако је пласирати и продати вино од тамјанике и прокупца, а са друге, полако схватају да је то што је наше јако вредно и да не постоји у било којем другом делу света, само овде".
Тамјаника је, према речима нашег саговорника, у последње две године најпродаваније бело вино у Србији. Повећавају се и површине под тамјаником која у подруму нема специјалне захтеве, а овде се гајила вековима. За тамјанику нашег саговорника, из винарије "Чокот", ипак кажу да је другачија од осталих у крају.
"Ствар је у позицији винограда, моји су на највишој коти у Жупи, на 530 до 550 метара, а од прошле године ту је и нови виноград на чак 620 метара надморске висине. То вину даје свежину и висок садржај киселина. Иде ми на руку и ово глобално отопљавање", каже уз осмех енолог др Радован Ђорђевић.
© Фото : Спутњику уступио Радован ЂорђевићВинарија са погледом - посетиоци Ђорђевићеве винарије уживају у сјајно вину, али и у јединственом погледу на његове винограде и Жупу
Винарија са погледом - посетиоци Ђорђевићеве винарије уживају у сјајно вину, али и у јединственом погледу на његове винограде и Жупу - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Винарија са погледом - посетиоци Ђорђевићеве винарије уживају у сјајно вину, али и у јединственом погледу на његове винограде и Жупу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала