- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Србија међу земљама чији грађани имају највећу пролазност на Менса тестовима

CC0 / Unsplash/Greg Rosenke / Девојчица ради задатак из математике
Девојчица ради задатак из математике - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Пратите нас
Србија је међу земљама чији грађани имају највишу пролазност на тестирањима у организацији Менсе – међународне организације чији су чланови натпросечно интелигентне особе, са коефицијентом интелигенције вишим од 148 по Кателовој скали, изјавила је Александра Боровић, председница спрске Менсе која обележава четврт века постојања.
„За 25 година континуираног постојања у Србији се на тестирањима за чланство квалификовало око 9.000 људи, а то значи да су на тесту интелигенције постигли резултат који може да оствари два одсто популације“, рекла је Боровићева за Танјуг током Силвенсе, новогодишњег окупљања чланова Менсе из целог света, а којима је Београд управо због јубилеја ове године домаћин.
Према њеним речима, око 30 до 33 одсто људи који дођу на тестирање квалификује се за чланство у Менси.
„Свака национална Менса води своје евиденције, али смо међу онима који имају највећу пролазност на тесту“, рекла је Боровићева и додала да сматра да је разлог што људи опрезно излазе на тестирање.
Боровићева је прецизирала да сви који прођу Менса тест постају чланови ако плате годишњу чланарину, тако да их у Србији има око 1.400.
„На тестирање неће изаћи било ко, већ неко ко је кроз школовање, радно искуство установио да можда мало брже мисли од неког другог... На тестирање доста долазе студенти, посебно техничких наука, тако да можда и то објашњава зашто имамо тако високу пролазност", казала је Боровићева.
Међу члановима Менсе Србије су пластични хирурзи, генерални конзули, архитекте, доктори наука, који су звање стекли на најпрестижнијим универзитетима попут циришког, на којем су студирали и Алберт и Милева Марић Ајнштајн, студенти, новинари, као и радници и мајстори.
Према њеним речима, наша животна реалност чини да будемо интелигентнији.
„Није нам све баш на дугме. За многе ствари морамо да се потрудимо, да се изборимо, што дефинитивно помаже да нам се развију 'мождане вијуге' и да тако будемо и интелигентнији“, навела је она.
Боровићева наводи да је за ових 25 година Менса у Србији доста урадила и ради у смислу подршке даровитима, с обзиром на то да је организација заинтересована за положај даровитих у систему образовања и у друштву уопште.
„У том смислу организујемо конференцију о даровитости да бисмо ширили свест да је даровитим појединцима и ученицима неопходна подршка, без обзира на дар који имају“, рекла је она.
Додала је да су чланови Менсе из целе Европе и САД дошли у Београд на Силвенсу не само да уживају и виде знаменитости Србије, осете гостопримство Београђана, посете Музеј Николе Тесле, већ и да чују шта све радимо и нудимо.
Подсетила је да Менса Србије слови и за доброг организатора након успешно организована два велика међународна скупа 2015. и 2018. године.
Председница српске Менсе подсећа да је Менса Југославије основана 1989. у Загребу, а да је су је неки њени чланови из Новог Сада 1998. обновили и након тога помагали да се организују Менсе и у околним земљама бивше Југославије.
„Све наше Менсе сарађују и имамо јако добре пријатељске односе, а та сарадња је на високом нивоу и са Менсама из целог света“, каже Боровићева и додаје да то показује и више од 170 чланова те међународне организације основане 1946. у Оксфорду, а који су у Београду на Силвенси, чији су организатори до сада били Румунија, Француска, Аустрија...
Представник Менсе Белгије Стефани Карије оценила је као веома значајно то што су чланови Менсе из целог света у Београду, што их је доста дошло чак из САД и што могу да размењују искуства.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала