- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шуга се шири Великом Британијом, влада несташица два лека

© Фото : Pexels/Photo by RDNE Stock projectЛекар
Лекар - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Пратите нас
Широм Велике Британије забележен је пораст броја заражених шугом због неадекватног лечења јер влада несташица два главна лека за лечење те болести и то представља велику претњу по јавно здравље, кажу стручњаци.
Шуга је веома заразно обољење узроковано грињама које резултира осипом који изазива свраб, а шири се блиским контактом са кожом оболелог.
У Британији два главна лека против шуге су крема перметрин и лосион малатион, а влада вишемесечна несташица и једног и другог због проблема у ланцу снабдевања, сукоба у Украјини и пораста цене сировина, објавио је „Гардијан“.
Стручњаци су рекли да је на северу Енглеске у новембру забележен дупло већи број случајева шуге од уобичајеног. Крајем новембра било је три случаја шуге на 100.000 становника, што је дупло више од сезонског просека.
Стручњаци су навели да се шуга појавила и у домовима за негу, старачким домовима и универзитетским смештајима.
Праћење пацијената са шугом је веома ограничено и људи се често стиде да причају о томе, рекао је председник Британског удружења дерматолога професор Мабс Чоудхури, сугеришући да би проблем могао бити много већи.
Чоудхури је рекао да ће број случајева заражених шугом вероватно бити додатно повећан јер људи проводе више времена у затвореном простору током зимских месеци. У међувремену, неки од оболелих прибегавају куповини лекова преко интернета по знатно вишим ценама, истакао је он.
Погледајте и;
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала