- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Драматични снимци из Јапана: Четворо мртвих, затрпано неколико људи, уништени путеви, зграде /видео/

© AP PhotoЈапан, земљотрес
Јапан, земљотрес - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
Пратите нас
Најмање четири особе су погинуле у разорном земљотресу јачине 7.6 степени Рихтера који је данас погодио јапанску префектуру Ишикава на обали Јапанског мора, преносе јапански медији. Након земљотреса уследио је цунами висине 1,2 метра, који је погодио обалу Виџиме, у префектури Ишикава.
И даље се трага за неколико особа за које се верује да се налазе испод рушевина, а наређена је и евакуација сто хиљада људи.
Више од 36.000 људи је остало без струје у префектури Ишикава, а до сада је пријављено рушење више од 30 зграда у граду Вајима, преноси Ројтерс.
На снази су упозорења на цунами због којих многи Јапанци беже на виша подручја. Упозорење на цунами у нижем степену издато је и за префектуре Нигата, Тојама, Јамагата, Фукуи и Хјого, које се такође налазе дуж обале Јапанског мора, преноси ТВ НХК.
То је први пут од земљотреса у североисточном Јапану 2011. да је издато "упозорење на велики цунами", а оно се издаје када се очекује цунами од 3 метра или више.
На друштвеним мрежама почели су да круже снимци, наводно настали у тренутку када је потрес кренуо.
Локални медији јављају да има урушених зграда, да је причињена велика материјална штета на бројним објектима, а уништени су и многи путеви, који су се отворили од силине потреса. Хиљаде људи напустило је своје домове и не смеју из страха да се врате унутра.
Железничка компанија Источног Јапана саопштила је да је рад на линији неких брзих возова Шинкансен, познатији као воз метак, обустављен и да није познато када ће поново бити успостављен.
Оператер нуклеарне електране у граду Шика, у префектури Ишикава, саопштио је да је у току провера да ли је земљотрес оставио последице по електрану. Оба реактора у нуклеарној електрани Шика тренутно су искључена.

После земљотреса у Јапану, упозорење на цунами за Сахалин и Владивосток

После више јаких земљотреса у Јапану, од којих је најјачи био 7.6 степени, и цунамија у погођеној префектури Ишигава, руско Министарство за ванредне ситуације издало је упозорење на цунами на острву Сахалин и у Владивостоку, на истоку Русије.
"Таласи цунамија могли би да погоде подручја дуж западне обале Сахалина", саопштио је регионални огранак Министарства за ванредне ситуације, наводећи да је активиран систем упозорења у тим подручјима.
Портпарол министарства демантовао је, међутим, информације да је у току евакуација због упозорења на цунами.
Тимови за одговор премни су да реагују "на могуће последице цунамија", наводи министарство.
И градска управа Владивостока саопштила је да је издато упозорење на цунами у том граду на крајњем истоку Русије.
"Рибари и сви који планирају да исплове требало би одмах да се врате на обалу. Према Цунами центру, очекује се да цунами таласи од 0.3 метра стигну из Залива Усури и дођу до обале Владивостока", наводи се у саопштењу.
Земљотрес у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
СВЕТ
Три јака земљотреса погодила Јапан у размаку од 12 минута - уследио и цунами /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала