- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак јури недосањан сан – Србија добија нову звезду : Шта да очекујемо од српских тенисера?

© AP Photo / Manu FernandezСрбија Дејвис куп
Србија Дејвис куп - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Пратите нас
Нова година за Новака Ђоковића доноси нову прилику да испуни неостварену жељу и освоји злато за Србију на Олимпијским играма. Док ће он јурити Златни слем, очекује се да Хамад Међедовић засија на великој сцени, а од Миомира Кецмановића, Ласла Ђереа и Душана Лајовића чека се нова титула. Уз њих на терену ће поново бити и Филип Крајиновић.
Круна на изузетно успешну сезону Новака Ђоковића требало је да буде Салатара на Дејвис купу, али до тога није дошло. Мотивација коју је Новаков долазак у Малагу створио била је изразито евидентна код сваког члана српског тима, али срећа је некада једноставно на другој страни.
Ипак, Дејвис куп и оно што је уследило после њега Србији је донело много. Најпре је на том такмичењу засијао Миомир Кецмановић, а онда је све то гледајући са клупе Хамад Међедовић отишао у Џеду где је тријумфовао на завршном турниру за следеће генерације.
Доказали су нам да могу много, а сада је ред да то много претворе у резултате.

Новакова година за остварење сна

Када су једном приликом упитали Новака Ђоковића који турнир би желео да освоји његов одговор био је препричаван данима.
„Све сам освојио“, нескромно је рекао Новак уз осмех.
Није та изјава могла да звучи ни препотентно ни надмено јер је то једна велика истина, али заправо постоји турнир који Новак никада није освојио, а то је олимпијски турнир односно златна медаља на Олимпијим играма.
Управо ће Олимпијске игре бити Новаков примарни циљ наредне године, а осим тога српски ас појуриће нове Гренд слем титуле, прву у Аустралији. Ипак, коју год Гренд слем титулу освојио, златна медаља остаће најважнији циљ који српски ас покушава да оствари током целе каријере.
Када су новинари упитали Ђоковића после освајања завршног турнира у Торину одакле му мотивације јер је оборио изузетан велики број рекорда, он је рекао кратко и јасно.
„Могу да освојим сва четири Гренд слема и злато на Олимпијским играма“, поручио је Новак.

Ласло, можеш ти то!

Прошлу сезону Ласло Ђере почео је као 70. тенисер света, а у ову годину ушао је као 34. рекет планете. Ласлов скок није био из места, дошао је са великим залетом, али то је управо оно што је и улепшало ову његову сезону у којој нам је поклонио сјајне мечеве.
Није Ласло блистао у првом делу сезоне, али је већ у Риму показао да је фокусиран и сигурнији. У италијанској престоници стигао је до четвртог кола, а после тога играо је финале турнира 500 серије у Гштаду.
Надомак финала био је у Кицбилу, али га је зауставио Домник Тим, а онда је уследио УС Опен где је Ђере одиграо најбоља два сета у каријери против Новака и повео са 2:0, међутим први рекет света успео је да преокрене тај меч.
У Ласловој игри видела се стабилност и зато у новој сезони од њега смеју да се очекују добри резултати, поготово што би као 34. рекет света требало да има и мало бољи жреб.
С обзиром да му шљака најбоље лежи могуће је да поново неће бриљирати на старту сезоне, али када буде закорачио на подлогу коју воли чуда су могућа!

Србија чека Миомира са Дејвис купа

Велико изненађење било је када је Виктор Троицки одлучио да у четвртфиналу Дејвис купа у првом сингл мечу игра Миомир Кецмановић. Чинило се да је Ласло Ђере у бољој форми и зато је мало ко очекивао да ће играти Миша.
Међутим, убрзо је постало јасно да је одлука селектора и више него оправдана јер је Миомир играо чини се као никада до сада. Кретња, форхенд, севис, офанзива све је функционисало саврешно, а додатну радост будила је Мишина жеља.
Најпре је победио Џека Дрејпера, а потом је Србији донео бод против Италијана фантастичном победом против Лоренца Мусетија.
Касније су српски тенисери хвалили Кецмановића и истакли да је током тренинга пред почетак Дејвис купа показао да је у сјајној форми, а сада се само чека да је пренесе у нову сезону.
Миши одговара бетон и зато већ у Аустралији може да направи добре резултате, само је потребно да понови партије из Малаге. Уколико буде играо на том нивоу, нико га неће пожелети за противника колико год био боље рангиран од њега.

Нек поново заплеше тај једноручни бекхенд

Душан Лајовић имао би још успешнију сезону иза себе да није било богиња које су га спречиле да игра како је желео на Ролан Гаросу и Вимблдону. Српски тенисер направио је велико изненађење у Бањалуци где је стигао до друге титуле у каријери.
На „Српска опену“ победио је Новака Ђоковића и Андреја Рубљова и показао да је најбољи против најбољих. Најјаче оружје био му је једноручни бекхенд који би у новој сезони могао да донесе и трећу титулу.
Лајовић као 52. рекет света неће моћи да буде носилац, али с обзиром на то да што је против био бољи и он играо све боље то би српском тенисеру могла да буде само додатна мотивација за корак наред.

Велики Хамадов искорак

Србија не само да има најбољег тенисера света већ има и најбољег тенисера нове генерације. Хамад Међедовић освојио је завршио турнир за следећу генерацију у Џеди и потпуно је бацио у сенку младог Артура Фиса за ког се веровало да ће стићи до трофеја.
Изузетно снажан сервис и агресивна игра одликују будућу тениску звезду, а ова сезон могла би да буде сезона његовог искорака у којој више неће припадати само следећој генерацији.
Млади српски тенисер делује и више него спремно за велике турнире који чини се чекају на његов бљесак. Мотив више и велики корак напред Хамаду је и то што се за нову сезону припремао са Новаком у Дубаију.
Међедовић је имао прилику да учи од најбољих, а колико је применио савете видеће се већ на Аустралијан опену где ће преко квалификација покушати да избори главни жреб.
Уколико не успе одмах да направи резултат на Мастерсу или Гренд слему што је свакако тешко, Хамад би могао да направи корак више на турнирима 250 и 500 серија. Прошле сезоне у Астани и Гштаду стигао је до полуфинала, а чини се да борба за трофеј није била далеко.

Филипов повратак

После не ако добрих резултата претходне сезоне, Филип Крајиновић одлучио је да му је потребно да на неко време остави рекет. Постојала је бојазан да ће српски тенисер одлучити да заврши каријеру о чему је и сам размишљао, али уместо тога Филип се враћа!
Схватио је да му тенис недостаје и дао је себи другу шансу чиме је донео исправну одлуку. Крајиновић је међу тениским стручњацима познат као један од најталентованијих играча без титуле и сада је можда право време када креће од нуле да покушава да освоји трофеј.
Филипу неће бити лако, чека га тежак посао, али добро се припремао и спреман је да пружи максимум.
Хамад Међедовић и Олга Даниловић - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
СПОРТ
Новак донео изједначење – а Хамад и Олга одвели Србију у четвртфинале!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала