- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руске снаге извеле нападе на војна предузећа у Кијеву

© Sputnik / RIA Novosti / Уђи у базу фотографијаРуска војна авијација пре полетања у зону специјалне војне операције
Руска војна авијација пре полетања у зону специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Пратите нас
Руске снаге извеле су напада на објекте војно-индустријског комплекса Украјине, који су производили беспилотне летелице и ракете и вршиле ремонт војне технике у Кијеву и његовом предграђу, циљеви су погођени, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков на свом редовном брифингу.
Такође су уништена складишта ракета, муниције и авионске муниције које Кијеву испоручују Западне земље.
Он је додао да су украјинске снаге у протекла 24 часа на краснолиманском правцу изгубиле до 90 војника. Уништен је један тенк, борбено возило пешадије, 12 аутомобила и хаубица Д-30.
Руски системи ПВО су током претходног дана пресрели 11 ракета испаљених из система „хајмарс“ и „ољха“ и уништили 34 украјинске беспилотне летелице.
На купјанском правцу руске снаге одбиле су шест напада, а украјинска војска изгубила је 115 војника, а уништена су три тенка, девет аутомобила, артиљеријски систем М777 и хаубица Д-30.
На јужнодоњецком правцу погинуло је и рањено до 140 украјинских војника, а уништена су три аутомобила.
У противбатеријској борби уништена су два артиљеријска система М777, три самоходна артиљеријска оруђа: два М109 „паладин“ америчке производње и једно „краб“ пољске производње, као и самоходно артиљеријско оруђе „акација“ и оруђе Д-20.
Руске снаге су на доњецком правцу одбиле један напад код насеља Артјомовско. У борбама је погинуло и рањено до 300 украјинских војника, а уништени су три тенка, борбено возило пешадије, три камионета и 19 аутомобила.
Током противбатеријске борбе уништено је самоходно артиљеријско оруђе М109 „паладин“ америчке производње, самоходна хаубица „акација“, две хаубице „хијацинт Б“, оруђе Д-20, хаубица Д-30, вучна хаубица М199 америчке производње и противтенковски топ „рапира“.
У Лисовки и Желаном у ДНР руске снаге уништиле су складишта муниције две украјинске бригаде.
На запорошком правцу погинуло је и рањено више од 50 украјинских војника, а уништена су два оклопна возила, два аутомобила, две хаубице Д-30 и једна Д-20.
На херсонском правцу убијено је или рањено до 20 украјинских војника, а уништена су три аутомобила и хаубица Д-30.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 565 авиона, 263 хеликоптера, 10.352 беспилотне летелице, 445 противваздушних ракетних система, 14.434 тенка и других оклопних борбених возила, 1.194 возила за ракетне системе, 7.611 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 16.976 јединица специјалних војних возила.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала