- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Уставни суд БиХ од данас без српских судија

© Фото : Спутњику уступила РТРСУставни суд БиХ
Уставни суд БиХ - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2024
Пратите нас
Уставни суд Босне и Херцеговине од данас нема ниједног судије из реда српског народа, јер Златко Кнежевић одлази у пензију на властити захтев, потврђено је за РТРС у Уставном суду.
Крајем 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а Народна скупштина Републике Српске није именовала недостајуће судије, пошто је став руководства Српске да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет Уставном суду.
Због непопуњености, Уставни суд БиХ не може да ради у Великом већу које одлучује у 95 одсто апелација, а након пензионисања судије Кнежевића неће моћи да ради ни у Малом већу, наводи РТРС.
Судијама је преостала пленарна седница, али и ту је проблем, јер све материјале за седнице морају да преводе због страних судија.
Тренутно у суду је остало шест од девет судија - двоје бошњачких, један хрватски и троје страних судија - по један из Албаније, Немачке и Швајцарске.
Представници Републике Српске више пута су истицали да неће именовати двојицу судија у „крњи“ Уставни суд БиХ све док не буде усвојен закон о Уставном суду и окончан мандат страних судија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала