- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Српска неће изгубити 9. јануар као датум свог оснивања

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је РС изнад свега и да неће изгубити 9. јануар као датум свог оснивања, јер је то "историјска чињеница".
"Уколико се неко дрзне да због нашег Дана Републике и активности које спроводимо покрене било какве спорове против било кога у Српској - РС ће реаговати одређеним сетом мера који ће показати да је спремна да одбрани своје право и на 9. јануар, и на своје постојање", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци и додао:
"Претходно, 21. новембра 1991. године донели смо одлуку о формирању Скупштине српског народа и та скупштина је донела одлуку и нико није имао примедбу, та скупштина није оспорена у легалном и правном систему ни тадашње БиХ".
Он је нагласио да тада нико није размишљао да је реч о дану у којем део Срба слави крсну славу Светог Стефана, јер је најважнији циљ био оспорити урушавање права српског народа на нивоу БиХ, иако се одлука Уставног суда БиХ о забрани обележавања 9. јануара као Дана РС покушава да објасни кроз причу о наводној крсној слави, пренела је Срна.
Председник РС је поручио да ће 9. јануар ове године бити прослављен као и претходних и навео да прослава почиње 8. јануара када је централни догађај тог дана Свечана академија која ће бити одржана у спортској дворани "Борик".
Он је додао да је централна прослава 9. јануара када ће бити одржана парада, која ће почети у 17.00 због одређених светлосних ефеката, а након које следи концерт на Тргу Крајине у част Републике Српске.
Додик је позвао све грађане на прославу Дана Републике, напомињући да су позивнице послате и функционерима пријатељских земаља, међу којима је и Мађарска.
"Ових дана се присуства потврђују", рекао је Додик.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала