- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Човек заслужан за ново тениско чудо из Србије каже за Спутњик: „Ја смирен, он живац – и успели смо!“

© Sputnik / Лола ЂорђевићХамад Међедовић
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Пратите нас
Ексклузивно
Када је освојио завршни мастерс за следећу генерацију у Џеди, Хамад Међедовић, млади српски тенисер, између осталог подвукао је захвалност Едису Фетићу, тениском тренеру из Новог Пазара. После Хамадовог највећег успеха у каријеру Фетић је о његовом почетку говорио за Спутњик.
Као што је Јелена Генчић Новаку Ђоковићу била тениска мајка, тако је Едис Фетић Хамаду Међедовићу био први тениски отац у Новом Пазару.
Мање од шест година имао је Хамад када је заволео тенис, а бившем играчу, а потом тренеру Едису није било потребно много времена да препозна да је реч о правом бисеру.
Међедовић је имао годину из снова коју је започео дебијем у Дејвис куп репрезентацији Србије када је победио Виктора Дурасовића, тенисерка Норвешке, у квалификацијама. Освојио је челенџере у Мађарској, Аустрији (где је победио Доминика Тима), на Мајорки,а велики успех остварио је проласком у полифинале најпре у Гштаду, а онда и на турниру у Астани.
Круна сезоне стигла је у Џеди где је доказао да је најбољи тенисер следеће генерације, а како је почео његов пут ка звездама прича човек који је био присутан када је Хамад направио прве тениске кораке.

„Могу да кажем да није само част, него част и привилегија рећи да сам тренирао Хамада Међедовића. Како сам приметио да је таленат... То не може нико да примети, нити било ко да гарантује у тенису, али сам његов долазак на терен је био специфичан. Сад сви причају приче, сви су препознали шампиона, истина је да је јако тешко тад било препознати, али његова конституција, окретност, рамена, жеља за борбом и такмичењем одмах су водиле ка томе да је спреман за велике домете“, почиње Фетић разговор за Спутњик.

Резултати младог српског тенисера из јуниорских дана много говоре о њему јер је углавном освајао турнире у конкуренцији играча који су старији од њега две до три године.
„Сам његов долазак је обећавао пуно, од тренутка када је почео да игра турнире говорио сам људи момак је за велика дела, његов потенцијал је испуњен само за 14 одсто, тек ће да се види шта ће он да направи од тениса. Никад не треба поредити некога са Новаком, али видећете велика су дела испред њега“, тврди бивши тенисер.
Занимљиво је да је и сам Фетић важио са великог талента. Имао је прилике да се нађе и у друштву Рафаела Надала, а његов тениски инстикт до сада се показао као непогрешив. Тако је одавно знао да ће „Бик са Мајорке“ бити први, а исто је рекао за Карлоса Алкараса и то гледајући га управо против Хамада.
„Хамад је увек био хиперкативан, било је тешко одржати му пажњу. Када сам 14 година, видео сам Надала и рекао сам да ће бити први, људи су се смејали. Када је Хамад имао десет година играо је у Пули против Алкараса, водио је у тај-брејку, Алкарас је то извукао. Рекао сам Хамадов оцу да ће Шпанца гледати као броја један. За Хамада кажем да му само треба још мало времена да сазри“, истиче први тренер младог Међедовића.
Хамада и данас краси хиперактивност, али она је била још израженија када је први пут узео рекет у руке.
„Само га је требало смирити, хтео је да тренира све спортове, фудбал, кошарку, тенис. Била је борба око скупљања лоптица, не смеш да га гасиш, то је благо. Мораш да му даш све, а опет не смеш да га пустиш да ради шта он хоће. Велико је задовољство било радити са њим јер је увек био изнад. Увек је био за две до три године испред своје генерације. У техничком тренерском смислу, али његова хиперактивност је била велика бобра. Ја сам био смирен, он живац и успели смо“, кроз осмех прича Фетић.
Хамад често воли да истакне колико је захвалан тренеру чији је надимак као и његовом оцу „Едо“, а разлог томе је што је управо он од младог српског тенисера направио великог радника.
„За мене је све рад, све се постиже радом, самим тим увек смо радили са њим више. Посвећен сам био сваком детаљу у његовој игри, крвнички рад. Терао сам га да ради до изнемоглости, 12 сати сви су на базену ти мене тераш да скупљам лопте каже ми он, али онда настави да ради“, присећа се тениски тренер.
Колико год тежак тренинг да је тренер захтевао и који год задатак да је задао Хамад је то испуњавао јер је одувек имао само један циљ – да буде победник.
„Његово добро је што је могао да трпи оптерећење колико год. Било је свађа, вике, дреке, али је трепео, и све се сада испалтило. Сигуран сам сто одсто да су ово сада само почеци, само је на 20 одсто својих могућности“, подвлачи Фетић.
Када је Едис видео да је Хамад почео да превазилази самог себе и да му Нови Пазар постаје тесан, позвао је Богдана Обрадовића који је дошао и одмах схватио да ће бити значајан фактор у развоју новог српског тениског чуда.
„Богдан је дошао на мој позив у Нови Пазар. Хамаду је било битно сазревање, а тешко је у малој средини. Рано је отишао, навикао се на војнички режим који је у Новом Пазару тешко одржати. Мислим да у било чијој каријери има грешака током тог првог периода, али у његовој су избегнуте. Средина, тренери све се скапало у право време и на праавом месту“, истиће Фетић.
Хамадов први тренер њега види на још већим висинама, само сматра да је потребно време. Иако је Карлос Алкарас који је Хамадов вршњак већ успео да освоји Гренд слем и буде број један, Едис не сматра да је он толико испред његовог ученика већ је само у питању то што је млади Новопазарац стрпљивији.
„И даље је живахан, жељан борбе, доказиваља, победа, увек кажем само да се склони само са мањих терена. Када дође на Централни терен само је небо граница. Алкарас је раније сазрео, али се мучи, а Хамад све ради са изузетном лакоћом и зато када буде дошао на још већу сцену он ће је покорити са лакоћом. Небо је граница!“, закључио је Едис Фетић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала