- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Хероји са фронта: Присећање на подвиге руских војника у зони специјалне војне операције

© Sputnik / Alexey Maishev / Уђи у базу фотографијаРуски војник у зони специјалне војне операције
Руски војник у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Пратите нас
Прошла година изнедрила је много хероја на фронту, а РТ подсећа на најупечатљивије подвиге руских војника у зони специјалне војне операције у Украјини током 2023.

Орден за храброст за спасавање рањеника

Падобранац из Карелије Владимир Семјонов са позивним именом Чечен одликован је Орденом за храброст јер је у августу 2023. извукао рањеног друга са ратишта. Успут је и сам рањен приликом напада беспилотне летелице противника. На срећу, оба војника су на крају преживела, а снимак спасавања постао је виралан на друштвеним мрежама. Владимиров подвиг забележила је камера која је била причвршћена за његов панцир.
У тој борби рањен је заменик команданта вода. Владимир га је чуо док је дозивао у помоћ. Под митраљеском ватром успео је да допузи до рањеника и одвуче га у заклон. На снимку објављеном на интернету два војника леже у рову и разговарају о томе шта треба да раде.
„Рекао ми је да неће издржати до ноћи: рањен је у врат. Схватио сам да ће највероватније умрети ако га сада не извучемо. Искористио сам тренутак, искочио из рова и истрчао до наших извиђача по носила“, присећа се Владимир.
То је било изузетно опасно: шумски појас, кроз који је водио пут до руских положаја, био је скоро потпуно прекривен гелерима и гранатама. Када се Чечен враћао до рањеника са носилима, противнички дрон га је приметио, бацио гранату и ранио војника.
„Пао сам у најближи ров. Ту су допузали наши извиђачи од којих сам узео носила. Рекао сам им да ћу ја сам изаћи, а они су извукли заменика команданта вода“, рекао је Владимир.
Орден за храброст, којим је Семјонов одликован у септембру јер је спасио саборца, није његово прво одликовање. У јуну је добио медаљу „За храброст“.

Десет дана у пољу без хране и воде

Војник Алексеј са позивним знаком Бабка постао је познат широм Русије када је преживео десет дана у пољу без хране и воде. Војник је рањен на борбеном задатку и нашао се у рову пуном противничких лешева. Првих пет дана Алексеј није био сам – са њим је био и рањени украјински војник. Помогао је Алексеју са превијањем рана, али није доживео евакуацију.
Руског војника су четири пута покушавали да евакуишу, али територија преко које је требало да га извуку у потпуности је покривала противничка артиљерија. На крају се спасавање одужило неколико дана. Алексеј је све време провео без воде и хране. Јео је снег како не би умро од жеђи.
Након три неуспешна покушаја евакуације, војник је ипак успео да се извуче из замке: до својих сабораца се довукао на рукама, пошто је био рањен у леђа са промрзлинама на обе ноге.
Фотографија спасеног Алексеја обишла је друштвене мреже – његови саборци су казали за РТ да сматрају да су његова воља за животом и храброст „прави пример јунаштва за све мушкарце и младе генерације“.
Алексеј се тренутно налази у војној болници и опоравља се. Лекари су успели да му спасу ноге.

Разнео се гранатом да не би пао у заробљеништво

Артур Гиљажев, глава вишечлане породице из Башкирије, отишао је у зону специјалне војне операције као добровољац у септембру 2022. године. У октобру 2023. противник га је опколио и он се разнео гранатом у рову јер није желео да падне у руке непријатељу. Том приликом је убио и једног противничког војника.
Противник је снимио херојски поступак Гиљажева који је објављен на друштвеним мрежама. Артур је са почастима сахрањен у свом родном месту, а за исказано јунаштво постхумно је одликован Орденом за храброст. Његови родитељи настављају да помажу борцима на фронту као волонтери.

Сам заузео противнички ров

Мобилисани Александар Маљцев у марту је сам заузео противнички ров. Ликвидирао је тројицу украјинских војника, док је двојицу заробио. Све се догодило током борби на правцу Сватово-Кремена у зони специјалне војне операције. Подвиг Маљцева забележила је камера противничког дрона. Међутим, руски војник је убрзо погинуо, али доказ његовог јунаштва постао је виралан на мрежама.

Бивша супруга погинулог војника рекла је за РТ да је Александар отишао у зону специјалне војне операције након што је регрутован у оквиру делимичне мобилизације у септембру претпрошле године.
„Саша је на самом почетку специјалне операције рекао: 'Ако ме позову, идем да браним своју отаџбину'. Служио је у граничним трупама, па је у оквиру делимичне мобилизације позван међу првима јер је био у жариштима и прошао кроз све то“, испричала је она.
Након јуначке смрти Александра Маљцева, предат је захтев Министарству одбране да му се постхумно додели звање Херој Русије.
Погледајте још:
Колона ракетних комплекса и „Тор М2“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Топ листа моћног руског оружја које је разбило мит о супериорности НАТО-а у 2023. години
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала