- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривено мистериозно гробље: Костури у необичним позама и чудни артефакти /фото/

© Фото : Pexels/Photo by Miguel Á. Padriñán старо гробље
старо гробље - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Пратите нас
Раносредњовековно гробље из 6. или 7. века које је откривено у Велсу унело је збрку међу археолозима.
Гробље се налази на неупадљивој ледини око дворца Фонмон, близу аеродрома у Кардифу. Досад је ископано 18 од процењених 70 гробова у којима неки од добро очуваних костура леже у необичним положајима, а пронађени су и неочекивани артефакти.
Ископавање које је траје већ два лета почиње да открива све више детаља о древној заједници, али и поставља бројна питања, пише Би-Би-Си.

Загонетни положај костура

Самер Кортс, остеоархеолог са Универзитета у Ридингу, каже да су костури у добром стању упркос старости од око 1.500 година. Она показује на управо ископану лобању.
„Имамо, рецимо, неке зубе истрошене на необичан начин, који би могли указати на коришћење зуба у сврху алата“, каже она. „Можда за рад с текстилом, кожом или за израду корпи. Провлачили су неки материјал кроз предње зубе.“
Али, неки од костура у необичном положају представљају загонетку. Неки су положени на леђа, што је нормално за то раздобље, док су други положени на бок, а неки су сахрањени у чучећем положају с коленима скупљеним уз прса.
Археолози нису сигурни шта то значи. Да ли је гробље коришћено током дугог временског раздобља па су се праксе сахрањивања мењале? Или су неки људи означавани као другачији?
Пронађени су делови посуда и чаша и крхотине костију закланих и спаљених животиња. Један се предмет истиче и говори о животу ове заједнице, мали изрезбарени клин за који се претпоставља да је коришћен као маркер за постизање поготка у игри.
Вођа истраживачког тима др Енди Симен, стручњак за археологију раног средњег века са Универзитета у Кардифу, каже да за разлику од садашњих гробаља ово није било само место за сахрањивање преминулих.
„Данас размишљамо о гробљима као о местима на која ретко идемо, али она су вероватно била кључан део живота у прошлости“, објаснио је он. „Није то само место где се људи сахрањују већ где се заједнице окупљају. Они сахрањују своје мртве, али она служе и за друге облике активности и друштвене праксе, укључујући јело, пиће и славља.“

Ко су људи сахрањени на мистериозном гробљу?

На налазишту је пронађен и комад стакла.
„То је посуда у облику корнета сладоледа, поломљеног руба, од врло финог материјала, врло финог стакла... Стварно лепо откриће“, каже Симен.
Он овај предмет доводи у везу са околином Бордоа у Француској, а то није једини увезени предмет. Тим је пронашао и комаде керамике вероватно из северне Африке.
Квалитет ових проналазака упућује на закључак да су сахрањени људи били високог статуса.
Тудур Дејвис са Универзитета у Кардифу каже: „Доказ који овде имамо јесте да су ти људи имали приступ увозној роби врло високог квалитета, до које се могло доћи само трговином или разменом с људима с великим богатством. Ко су људи који су овде сахрањени?“, пита се.
Потребна су даља истраживања како би се гробље прецизније датирало, а о костурима ће више рећи анализа ДНК.
Гробље ће пружити слику сваког појединца и заједнице у целини, помажући у расветљавању доба о којем се још увек зна врло мало. Али, добијање одговора на питања о томе ко је заправо живео и умро на том месту можда потраје пуно дуже.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала