- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ове године више електропуњача на српским путевима

© Tanjug / ZORAN ZESTICЕлектрично пуњење аутомобила
Електрично пуњење аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Пратите нас
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да ће до краја године на аутопутевима и брзим саобраћајницама у Србији бити инсталирано 113 електропуњача који ће омогућити повећан промет електричних возила кроз земљу као и њихову продају.
Он је за Танјуг навео да тренутно на нашим путевима има осам електропуњача, да је у току постављање 18, а да је на новим деоницама предвиђено да се постави још седам, што је у складу са планом Путева Србије да их у наредном периоду буде 33.
Истакао је и да је потребно припремити путеве за време које долази и које ће неминовно донети више електричних возила на домаћим саобраћајницама, и да томе треба да допринесе и тендер за "Зелене оазе" који истиче средином јануара.
"У току је тендер који је расписан још прошле године и који подразумева да дамо могућност компанијама да на одређеном броју постојећих стајалишта на путевима поставе између пет и 20 електропуњача, као и да направе малу продавницу са кафеом, игралиште за децу са тоалетом, и то је оно што ми зовемо 'Зеленим оазама'. Они ће до краја 2024. године морати да поставе 80 електропуњача. Тако да ће број електропуњача до краја године износити 113", објаснио је Весић.
Он је додао и да је укупан број пуњача које те компаније могу да поставе на нашим путевима 320, али и да тај број зависи од тржишта, односно пораста броја електро возила.
Весић је рекао и да је Изменама и допунама закона о планирању и изградњи предвиђено да до краја 2025. године на свим пумпама на аутопутевима на четири точилице мора да постоји један електропуњач, тако да ће свака пумпа имати минимум два, а неке чак и три пуњача.
"Када погледате број пумпи, и када додате још та два или три електропуњача, ми ћемо у овом делу Европе бити најопремљенији пуњачима", рекао је министар.
Он је истакао да је број електропуњача директно повезан са порастом продаје електричних аутомобила у нашој земљи.
"Очекујем да ћемо имати више електричних возила на нашим путевима. У прошлој години смо имали пораст продаје електричних аутомобила за преко 20 одсто на постојећих осам електропуњача, и имали смо готово дупло више утрошене електричне енергије него што је то било годину дана раније", напоменуо је Весић.
Када почне планирана производња аутомобила на електрични погон марке "Панда" у крагујевачкој фабрици, Весић наглашава да ће држава размишљати на који начин може да помогне да се они боље продају.
Весић наводи и да Србија мора да буде конкурентна да би на саобраћајницама било више електричних возила и да се зато убрзано ради на постављању електропуњача.
"То омогућава да они који имају електричне аутомобиле, а све више их има у Европи, слободно могу да путују кроз Србију, јер знају да могу у сваком тренутку да имају брз електропуњач, да имају довољно пуњача да могу да напуне аутомобиле и да наставе своје путовање", рекао је Весић, наводи Танјуг.
Погледајте и шта нас чека у 2024. након прошлогодишње енергетске кризе:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала