- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Револуционарна мисија за крај ове године: НАСА жели да „додирне“ Сунце

© NASA . Johns Hopkins APL/Steve GribbenСонда у близини Сунца
Сонда у близини Сунца - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Пратите нас
„Паркер“, соларна сонда НАСА, има занимљив циљ ове године – да „додирне“ Сунце. Реч је о револуционарној мисији која би могла да открије нове тајне наше, али и других звезда.
У великом тренутку за истраживање свемира соларна сонда „Паркер“ спремна је да ове године направи значајну прекретницу приближавањем Сунцу. Лансирана 12. августа 2018. године, сонда би требало да пројури поред Сунца брзином од невероватних 195 километара у секунди, односно 702.000 километара на час 24. децембра 2024. године.
НАСА је ову мисију окарактерисала као покушај „додиривања Сунца“ с циљем добијања првог узорка атмосфере ове звезде.
Нур Руфи, научник на пројекту, наглашава ванредну природу те мисије.
„Суштински, ускоро слећемо на звезду. То ће бити монументално постигнуће за цело човечанство. То је еквивалентно слетању на Месец 1969. године“, каже Руфи.
Примарни циљ мисије је да се продуби разумевање Сунца. Радећи унутар Меркурове орбите и ближе Сунчевој површини од било које претходне сонде, НАСА има циљ да прикупи кључне податке о пореклу и еволуцији соларног ветра. Мерења и слике Сунца које је направила сонда „Паркер“ значајно доприносе предвиђању промена у нашем свемирском окружењу, утицају на живот и технологију на Земљи.
Подносећи екстремну врућину и радијацију, соларна сонда „Паркер“ летеће више од седам пута ближе Сунцу од било које свемирске летелице. Др Ники Фокс из НАСА предвиђа и откривање нових сазнања током мисије.
„Претпостављам да ћемо осетити пуно различитих врста таласа који би указивали на мешавину процеса око којих људи годинама расправљају“, каже она, пренео је „Бизнис инсајдер“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала