- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Повратак надлежности Српске који Шмита оставља без одговора

© Sputnik / Бранко МаксимовићИзбори у Босни и Херцеговини
Избори у Босни и Херцеговини - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
Пратите нас
Усвајањем изборног закона Република Српска жели да врати своју надлежност над спровођењем локалних и републичких избора и уједно поништава аргумент противника да ради на сепаратизму. Евентуалне контрамере које би против закона предузео Кристијан Шмит не би се могле спровести, сматра професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Република Српска ће донети свој изборни закон у складу са Уставом БиХ и Српске, којим ће бити предвиђено спровођење општинских и републичких избора, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.
„Српска ће донети свој изборни закон, који предвиђа уставно позиционирање Српске и који ће предвидети да изборна комисија Српске спроводи општинске и републичке изборе. Вратићемо надлежност која нам припада“, поручио је Додик.
Он је истакао да је неприхватљиво живети у земљи где неко намеће изборна правила, која иначе договарају политички субјекти.
„Нећемо задирати у избор Председништва и посланика за Представнички дом парламентарне скупштине БиХ. То ће и даље спроводити Централна изборна комисија“, навео је Додик.

Повратак на претходно стање

За изборе је до сада углавном била надлежна Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) која је својевремено пренела те надлежности на заједничке институције БиХ, каже за Спутњик професор међународних односа на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.
Тада је усвојен заједнички изборни закон, а пре тога су избори спровођени по изборним законима ентитета, подсећа Шолаја:
„Према томе, ту нема ништа што није постојало и раније и вероватно се ту ради о једној могућности да у том простору Република Српска покуша сама да спроводи своје изборе. Република Српска једно време није имала чак ни Републичку изборну комисију која је после обновљена и више је била паралелна са Централном изборном комисијом БиХ а имала је надлежност у случају локалних избора кад пре времена истекне мандат градоначелника или начелника неке општине.“

Шмиту „везане руке“

Доношењем новог изборног закона који је Додик најавио надлежности Републичке изборне комисије само ће се проширити и на републички ниво, сматра Шолаја.
„Вероватно да то неће прихватити 'међународна заједница' али не знам који инструменти остају Кристијану Шмиту при руци. Ако би он забранио или ставио вето на тај закон, не знам на који би начин то спровео, тако да је реално очекивати да Република Српска уз сва ограничења и претње сама спроведе своје наредне локалне изборе. Тако да ћемо видети шта ће бити. Сад имамо пат позицију, видећемо како ће која страна реаговати, али је чињеница да није оспорена БиХ ни њена надлежност за изборе за заједничке институције. Српска жели да покаже да је БиХ састављена из два државотворна ентитета и да то искористи у прилог чињенице да сам спроводи изборе.“

Српска није против дејтонске БиХ

На тај начин, избијен је адут из руку свима онима који тврде да је Република Српска против дејтонске БиХ и да се залаже за некакав сепаратизам.
„То ће сасвим сигурно у Републици Српској бити оправдавано чињеницом да она доноси свој изборни закон у намери да бира своје институције. И ту има и политичке логике јер некад је тако и било и нема разлога да не буде опет. Али чињеница је да се свима онима који сваким потезом иду ка даљој централизацији БиХ, то неће допасти и из тих кругова ће и доћи оспоравање“, закључио је Шолаја.
Погледајте и:
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
РЕГИОН
Република Српска доноси свој изборни закон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала