Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Окупите се око својих огњишта“: Патријарх Порфирије певао са децом Ораховца

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
Пратите нас
Патријарх Порфирије посетио је данас српски народ и цркве у Ораховцу и Великој Хочи.
Други дан посете патријарха Порфирија народу на Косову и Метохији започео је светом литургијом коју је, у древној Пећкој Патријаршији, служио јеромонах Никон, духовник београдског манастира Ваведења Пресвете Богородице.
Помоливши се за мир, здравље и напредак свега света, патријарх Порфирије се, са својом свештеном пратњом, упутио ка Ораховцу, где га је, испред цркве Успења пресвете Богородице подигнуте 1859. године на старијим темељима храма, дочекао и поздравио епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством, децом и житељима тог многострадалног метохијског места, саопштила је Српска православна црква.
Том приликом, патријарх Порфирије је малишанима уручио скромну новчану помоћ и иконице, а они су узвратили песмама ораховачког краја, божићним честиткама и иконама које су сами осмислили и цртали.
Патријарх је у Ораховцу обишао радове на обнови цркве Успења пресвете Богородице, као и дом ораховачке породице Витошевић и разговарао са укућанима.
Он је поручио Србима у Ораховцу, у цркви Успења пресвете Богородице, да остану оно што јесу и буду окупљени око својих огњишта и свога олтара.
"Ако се трудимо да будемо бољи од себе, бољи свакога дана, бољи између себе, ако се трудимо да разумемо једни друге, да грлимо једни друге, да праштамо једни другима, да тражимо опроштај једни од других, онда је то истинска снага, онда је то лепота која допире до Бога", рекао је Порфирије окупљеним Србима.
Патријарх је поручио да је црква у Ораховцу одувек била храм са којег се уздизала молитва за читав свет, а нарочито за оне са којима живимо.
"Борећи се за своје добро, за међусобно разумевање, за мир међу нама, истовремено се боримо молитвом и духовним средствима за мир, за разумевање и за заједницу и са онима који живе поред нас, без обзира на који начин се они моле Богу, без обзира на то ком народу припадају", рекао је Порфирије.
Додао је да је једини начин да опстанемо то да будемо окупљени око својих огњишта и цркве.
Порфирије је подсетио окупљене да је замонашен у манастиру Дечани и поручио им да сваки пут када дође на Косово и Метохију, има осећај да се вратио у очев дом.
"Живот са другим може бити пакао, ако га видимо као противника. Али, живот са другим, ако га видимо као икону божију, као свога брата, као пријатеља - може бити и рај. Ако се међусобно подржавамо, живимо једни за друге, онда не само да смо једно, него је и наше срце испуњено", навео је патријарх.
Црква у Ораховцу је изграђена је 1859. године, на темељима старије богомоље о којој постоји писани траг још у 15. веку. На иконостасу је икона Мајке Божје са Богомладенцем Исусом Христом, за коју се верује да има чудотворну и исцелитељску моћ.
Патријарх је затим посетио и српски народ у Великој Хочи, где га је дочекао велики број људи, као и цркву посвећену Светом Стефану.
У Великој Хочи поручио је да предстојећи божићни празник треба да буде повод да градимо мир између себе и са Албанцима.
Патријарх Порфирије оценио је да смо ми људи отвореног срца, људи мира, љубави и гостопримства, људи који знају са собом и са другима.
"Нека празник који ћемо славити ових дана буде повод за нову суштинску духовну обнову сваког од нас, у себи и међу нама, да се обнављамо, да градимо јединство, да праштамо једни другима, а онда тако оснажени да можемо и другима да будемо од користи. Посебно овде, на овом простору, да градимо мир између себе, да молимо Бога да имамо мира и са Албанцима", поручио је патријарх.
Како је рекао, потребни смо једни другима, сви смо људи, свако је човек, иста крв тече у сваком човеку.

"У љубави Божијој и у наручју Његовом има места за сваког без обзира како се осећа и коме припада, као и што ова земља, која је толико широка, велика, плодна, богата и издашна да може још ко зна колико пута више оних који сада овде живе да храни и нахрани, да сви буду сити и још да претиче", истакао је патријарх Порфирије.

Он је захвалио окупљенима на гостопримству, дивним речима и љубави и пожелео добро здравље и мир нашим сународницима и пријатељима, али и свим нашим комшијама и свим људима света.
Српски патријарх је и у Великој Хочи деци поделио поклоне.
Погледајте и:
Патријарх Порфирије у Пећкој патријаршији - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
СРБИЈА
Патријарх Порфирије стигао у Пећку патријаршију /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала