- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Руски пијаниста Денис Мацујев 25. јануара у Коларчевој задужбини

© Фото : Уступљено Спутњику/Evgeny EvtyukhovДенис Мацујев
Денис Мацујев  - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
Пратите нас
Руски пијаниста Денис Мацујева одражаће концерт 25. јануара у Коларчевој задужбини у пратњи Симфонијског оркестра РТС-а, под диригентском управом Дејана Савића.
На репертоару ће бити „Серенада бр. 1“ Јоханеса Брамса и „Концерт за клавир бр. 2“ Сергеја Рахмањинова.
Поред Мацујева, још један руски уметник биће гост Музичке продукције РТС-а.
Руски диригент Владимир Горбик предводиће 26. октобра Хор РТС-а у Крипти Храма Светог Саве са композицијом „Литургија, оп. 42“ Павела Чеснокова.
Мацујев и Горбик наступиће у оквиру богатог програма који Симфонијски оркестар и Хор РТС-а припремају за 2024. годину.
Први концерт ће, како је објавио Танјуг, бити одржан 16. јануара када ће Хор РТС-а, са диригентом Хаџи Јаковом Милутиновићем извести „Опело“ Светислава Божића у Цркви светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, а солиста ће бити јереј Александар Секулић.
CC0 / Pixabay / Богат програм Симфонијског оркестра и Хора РТС-а
Симфонијски оркестар - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Богат програм Симфонијског оркестра и Хора РТС-а
Хор РТС-а прославља 85 година постојања и обележавање јубилеја започеће опелом које је Божић компоновао 1993.
Уследиће 3. фебруара „Лазарево обретеније“, опера у три слике Мирољуба Аранђеловића Расинског. Под диригентском управом Александра Којића наступиће Жељко Лучић као кнез Лазар и Снежана Савичић Секулић као кнегиња Милица.
Француски виолиниста Лука Фаулиси Остојић одржаће 24. фебруара концерт на Коларцу са Симфонијским оркестром РТС, којим ће дириговати Александар Марковић, а 29. фебруара диригент Бојан Суђић ће водити Хор РТС-а на Коларцу када ће извести композиције Сергеја Рахмањинова - „Литургија Светог Јована Златоустог, оп. 31“ и „Молитва за Богородицу“.
Симфонијски оркестар РТС-а ће 16. марта извести оперу „Ивица и Марица“ немачког композитора Енгелберта Хумпердинка, а диригент је Србољуб Динић.
Симфонијски оркестар РТС-а ће наступити 21. марта на свечаном концерту у Ужицу, престоници културе за 2024. годину, а за 29. март најављени су „Љубавни валвери“ Јоханеса Брамса у Народном позоришту у Београду.
Виолинисти Сретен Крстић и Душан Панајотовић ће наступити 6. априла са Симфонијским оркестром РТС у Коларчевој задужбини а за 25. април на Коларцу заказан је концерт „У част Пучинију“поводом 100 година од смрти славног композитора.
Датуми 11. и 13. мај резервисани су за Дизни концерте – „Bilieve in Magic” у Мтс Дворани, са диригентом Олгом Бисерчић.
Виолиниста Марко Јосифовски, саксофониста Филип Орловић, диригент Олга Бисерчић одржаће 25. маја концерт на Коларцу са делима домаћих композитора Миленка Живковића, Енрика Јосифа, Станојла Рајичића и Ивана Бркљачића.
Диригент Габријел Фелц са Београдском филхармонијом и Хором РТС-а наступиће 7. јуна са Пучинијевом опером „Мадам Батерфлај“.
Гала концерт „У сусрет Светском дану музике“ биће 19. јуна на Коларцу са Симфонијским оркестром, док ће баш на тај дан 21. јуна Хор и Народни оркестар РТС-а извести концерт „Ко то тамо...“ - музику из домаћих филмова и ТВ серија у Ужицу.
Диригент Бојан Суђић ће у Ужицу, на Видовдан, водити концерт „Охридска легенда“ према балету Стевана Христића, а његова колегиница Драгана Радаковић ће 5. јула реализовати концерт „Миса Криоља“Аријела Рамиреза са Хором РТС-а у београдском Народном позоришту.
Пијаниста Марко Ковач са Симфонијским оркестром РТС-а одржаће концерт 14. сепрембра на Коларцу, а гости Симфонијског оркестра РТС-а ће 19. октобра бити флаутисткиња Силвија Кареду и 9. новембра пијанисткиња Рита Кинка и немачки диригент Штефан Гајгер.
Хор РТС и Дечји хор „Колибри“ планирају наступ 22. новембра у Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду, док ће уметница на виоли Милена Симовић гостовати 5. децембра.
На самом крају обимног плана, 26. децембра диригент Александар Марковић ће водити Симфонијски оркестар и Хор РТС-а на Коларцу, са Бетовеновом композицијом „Миса Солемнис“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала