- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Варнице на релацији Милатовић-Спајић, између осталог и због Абазовића

© Sputnik / Бобан НововићМилојко Спајић и Јаков Милатовић
Милојко Спајић и Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
Пратите нас
Након што је председник Црне Горе Јаков Милатовић вратио Скупштини на поновно одлучивање три закона, уследиле су критике из његовог Покрета Европа сад који је оценио да такав потез шефа државе „оставља простор за сумњу у политички мотив с циљем саботирања нове парламентарне већине“.
То ће, наводе даље и Покрета Европа сад, чији је лидер актуелни премијер Милојко Спајић, „проузроковати штету с којом ће јавност имати прилику да се упозна“.
„Не желећи да верујемо у те мотиве, уверени у добронамерност председника Црне Горе, можемо једино закључити да се ради о случајном, али неблаготворном, незнању”, поручили су у среду увече из Покрета Европа сад.
Из Покрета је саопштено да закони које је Милатовић вратио Скупштини нису проблематични са становишта уставности, и да апсолутно одражавају јавни интерес, а тиме испуњавају и све предуслове да их председник потпише, како Устав и прописује, пренео је портал РТЦГ.
Измена Закона о привредним друштвима има за циљ да се стане на крај политичким одборима директора, којима је, како су указали из Покрета Европа сад, био циљ да именују политички обојен менаџмент у пуном мандату.
„Последица непотписивања овог закона је чување старог Борда директора ЕПЦГ, инсталираног од стране 43. Владе, чиме се ствара могућност да чланови које је именовала Абазовићева Влада на намештеном конкурсу изаберу новог извршног директора у пуном мандату и по мери бившег премијера“, једна је од критика Покрета Европа сад.
Милатовић се после ових критика огласио саопштењем у ком је опширно образложио разлоге за непотписивање три закона усвојених у Скупштини Црне Горе и њихово враћање на поновно одлучивање.
По питању Закона о измени и допунама Закона о привредним друштвима, између осталог, навео је да је потписивање ретроактивне примене појединих решења садржаних у наведеном Закону у супротности са уставном забраном повратног дејства закона и других прописа.
Иначе, Милатовић је 30. децембра прошле године донео Указе о проглашењу 14 од 17 закона које је Скупштина усвојила.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала