Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Генералштаб Војске Србије покренуо иницијативу за враћање обавезног служења војног рока

© Sputnik / Лола ЂорђевићВојска Србије
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
Пратите нас
Генералштаб Војске Србије покренуо је иницијативу и предложио председнику Републике и врховном команданту Александру Вучићу поновно увођење обавезе служења војног рока, у трајању до четири месеца.
Та иницијатива је покренута „у циљу подизања одбрамбених способности Војске Србије, кроз подмлађивање и унапређење попуне и обучености активног и резервног састава“, саопштило је Министарство одбране.
Предлог Генералштаба Војске Србије долази након детаљног разматрања опште безбедносне ситуације и савремених изазова са којима се суочава Република Србија као војно неутрална земља, који су наметнули потребу за прилагођавањем модела попуне Војске Србије, а који би омогућио јачање укупног регрутног потенцијала и оспособљавање већег броја грађана за одбрану наше земље, истиче се у саопштењу.
Министар одбране Милош Вучевић најавио је претходно, гостујући на ТВ „Хепи“, да ће Генералштаб Војске Србије покренути иницијативу да се укине одлука о суспензији обавезног служења војног рока, односно да се поново реактивира закон који дефинише обавезно служење војног рока.
„После 13 година имамо потребу за попуњавањем резервног састава. Нама је 13 генерација изашло из састава Војске Србије, није било обавезног војног рока. Наше безбедносне потребе су да имамо нове регруте који су увек спремни да чувају државу. Разумемо безбедносне ризике. То није само потреба која је карактеристична за Србију, многе европске државе активирају обавезни војни рок“, објаснио је Вучевић.
Вучевић је рекао и да је веома битно што су одлуком Владе и председника државе од 1. јануара плате за 10 одсто веће плате, а да је Војска 2023. годину завршила далеко јача што се тиче војне опреме и нивоа обучености људи.
„Све то ће бити једна од кључних тема када се крајем месеца подноси извештај председнику. Крајем јануара имаћемо један дугачак и детаљан састанак“, рекао је Вучевић.
Погледајте и:
Анкета
Да ли сте за враћање обавезног служења војног рока?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала