Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Као да је нека светлост обасјала Велику Хочу и Ораховац: Патријарх испунио обећање Павлини /фото/

© Фото : Спутњику уступила Велинка РадовановићПатријарх Порфирије у Ораховцу
Патријарх Порфирије у Ораховцу - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Пратите нас
Био је најлепши дан на Косову и Метохији, дошао је наш патријарх. Дао нам је вољу и жељу за опстанак, удахнуо нову наду. Долазили су нам разни људи, али нико није имао толико непосредности, као наш патријарх. И њему је значило, осетили смо. Мислим да је тек сада схватио реалну слику живота у гету, какав је заправо наш живот.
Овако за Сптуњик говоре становници Велике Хоче и Ораховца, српских енкалава на Косову и Метохији, о посети патријарха Порфирија пред најрадоснији хришћански празник Божић.
Александар Мицић, студент права на Универзитету у Косовској Митровици, признаје да је већ други дан под утиском. Није ни сигуран да они који читају ове редове могу до краја разумети колико му овај сусрет значи.
„Били смо искрено, можда је погрешна реч, одушевљени. Али, у нама је било толико усхићења што је патријарх дошао, дословно код нас. Кад неко дође у Велику Хочу, то је као да је дошао код свих нас, као да је свако од нас понаособ био његов домаћин, тако смо се осећали. Не говорим ово као неку стилску фигуру, заиста је било дивно. За нас то је јединствен догађај, јединствен угођај, да разговарате са првим човеком најзначајније институције нашег народа, и најдуговечније“.
© Фото : Спутњику уступио Александар МицићДочек његове светости испред цркве у Великој Хочи
Дочек његове светости испред цркве у Великој Хочи - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Дочек његове светости испред цркве у Великој Хочи

Разговор са добрим учитељем

Овај младић из Велике Хоче додаје да му је жао што патријарх није могао дуже да се задржи у његовом месту. Обишао је Парохијски дом и виницу манастира Високи Дечани.
Стекли су, прича нам, утисак да и његовој светости ова посета значи, посветио се свима. И сам је био у прилици да разговара с патријархом.
„Ни код једног госта, а многи су били, нисам срео толико непосредности, као код нашег патријарха. Он је толико непосредан, могао бих чак да кажем, колико је духован, толико је и модеран човек. Он говори савременим језиком, да би смо ми сви могли да га разумемо. Ни у једном моменту нисмо осетили да разговарамо са неким ко је у неком смислу изнад нас. Ми смо разговарали са њим као што разговарамо са добрим учитељем, добрим комшијом, наставником, добрим свештеником“, у даху говори Мицић и додаје да га емоције не пуштају.
© Фото : Спутњику уступио Александар МицићАлександар Мицић и патријарх Порфирије испред цркве у Великој Хочи
Александар Мицић и патријарх Порфирије испред цркве у Великој Хочи - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Александар Мицић и патријарх Порфирије испред цркве у Великој Хочи

Патријарх желео да види цео Ораховац

Патријарх је боравио и у Ораховцу, где су га, такође, дочекали сви мештани. Обишао је цркву, поделио деци дарове, певао са њима.
На улазу у црквену порту дочекала га је надалеко позната по свом певању, девојчица Павлина Радовановић, са погачом. Патријарх је изразио жељу да види Ораховац, прича за Спутњик њена мајка Велинка Радовановић.
„Утисак ми је што је желео да види што више. Обишао је кућу која је претворена у вртић. Посетио успут породицу Витошевић, то је најстарија кућа у Ораховцу. Нашао је баба Добрилу у кревету. То што је жена имала, то га је даривала, са две поморанџе. Онда је прошетао, видео конак Пећке патријаршије. У његовом саставу је и кућа Србина који је, нажалост, пре 25 година отишао из Ораховца, кућа је напуштена. Патријарх је рекао да би било добро да се та кућа откупи, са све конаком патријаршије“, додаје Радовановићева.

Порфирије научио шта је филија

После шетње патријарх је свратио на послужење у парохијски дом. Главне домаћице за посну трпезу су, каже, биле она и попадија. Било је свега, пита и колача, али госту се највише допало аутентично јело Метохије.
© Фото : Спутњику уступила Велинка РадовановићПатријарх је био одушевљен филијом, кажу, традиционалном питом са Косову и Метохији, која се спрема испод сача, корица по корица
Патријарх је био одушевљен филијом, кажу, традиционалном питом са Косову и Метохији, која се спрема испод сача, корица по корица - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Патријарх је био одушевљен филијом, кажу, традиционалном питом са Косову и Метохији, која се спрема испод сача, корица по корица
„Изненадио се патријарх кад је видео и филију на столу. Питао је, како се ово зове, ово као палачинкице. То је заправо старо, традиционално јело на Косову и Метохији, филија, која се спрема испод сача. Корица по корица, слично је тесто као за палачинке“, каже домаћица, пресрећна што је похваљена.

Дошао на Павлинин позив

Мајка Павлине Радовановић открива нам да је патријарх у Ораховац заправо дошао на позив њене ћерке. Давно су се упознали, био је и на њеном концерту у Коларцу.
„Сећам се као дан данас да је било, кад је Павлина позвала патријарха и рекла му „да дођете у Ораховац, ми нисмо много богати, немамо сву ову раскош, али ћемо да вас причекамо онако како се може, како имамо. Патријарх ју је баш онако пригрлио и обећао је тада да ће доћи. Али, прошле године су га, баш у ово време вратили са прелаза“.

Само да Бог услиши молитве

Радовановићева додаје да нема речи да се опише колико су сви пресрећни због доласка патријарха. Посета им је дала снагу и нову наду.
„Нама значе његове молитве, као и молитве нашег владике Теодосија. Ето, дође и то време да божанско сунце и нас огреје и да нас окрепе све те молитве. Нека се све то услиши, ако ништа друго, бар да буде мир, па ће бити онако како Бог каже, његова је последња“.
Патријарх Порфирије служиће у суботу, на Бадњи дан, литургију у манастиру Грачаница, а у недељу, на Божић, у Пећкој патријаршији.
© Фото : Спутњику уступила Велинка Радовановић"Када је владика Теодосије отишао, патријарх је позвао Павлину да седне на његово место", толико је био непосредан,
Када је владика Теодосије отишао, патријарх је позвао Павлину да седне на његово место, толико је био непосредан, - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
"Када је владика Теодосије отишао, патријарх је позвао Павлину да седне на његово место", толико је био непосредан,
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала