- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ново истраживање: Трећина Црногораца се изјашњава као Срби, за рат у Украјини криве САД и НАТО

© Sputnik / Бобан НововићГласачко место у Подгорици
Гласачко место у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Пратите нас
Према истраживању које је спровела Нова српска политичка мисао, 35,6 одсто пунолетних грађана Црне Горе се изјашњава као Срби, а 51,6 одсто каже да говори српски.
У телефонском истраживању које је спроведено у периоду од 22. новембра до 2. децембра на узорку од 1.000 испитаника наводи се да чланство у ЕУ подржава 67,2 одсто грађана, увођење санкција Русији подржава само 17 одсто, а цензуру руских медија свега 7,8 одсто испитаника.
Испитаници су поларизовани по питању НАТО-а, а на питање која земља би требала да буде најближи партнер Црне Горе, највећи број грађана одговорио је да су то Србија и Русија.
Како су показали резултати истраживања, 51,5 одсто грађана сматра да су САД и НАТО криви за рат у Украјини, док многи (40,5 одсто) верују да ће као победник из тог сукоба изаћи Русија.
Митрополија црногорско-приморска је најбоље оцењена институција (4,01), а чак 60,9 одсто испитаника подржава иницијативу покојног митрополита Амфилохија да се Његошева капела врати на врх Ловћена, док је против је 20,3 одсто.
На питање која вам политичка личност у Црној Гори тренутно улива највише поверења највише испитаника је навело председника Јакова Милатовић (3,62 одсто) и премијера Милојка Спајића (3,18 одсто).
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала