- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

"Учимо од суседа": Литванија на корак од протеривања руског из школа

© Фото : PixabayЛитванија
Литванија - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Пратите нас
Литвански министар образовања Гинтаутас Јакштас предложио је да се у школама постепено престане са предавањима на руском језику.
Он је подсетио да су у суседним земљама, Летонији и Естонији, не само одустали од школа у којима се настава одвија на руском већ да раде и на томе да се руски не предаје ни као страни језик.
„Треба да се угледамо на наше суседе, треба да се оријентишемо на језике ЕУ“, навео је он и додао да ће нацрт документа о престанку наставе на руском језику бити представљен за неколико недеља.
Подсетимо, Сејм Летоније је 28. септембра прошле године одобрио нову концепцију националне безбедности према којој ће летонским јавним медијима од 1. јануара 2026. године бити забрањено емитовање програма на руском језику.
„Тај корак сматрамо најгрубљим актом дискриминације и сегрегације на етнолингвистичкој основи, још једном манифестацијом агресивног шовинистичког национализма који је летонско руководство уздигло на ранг државне политике и идеологије“, рекла је тим поводом портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Погледајте и:
Кула са часовником и црква Рођења Христовог у Риги - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
РУСИЈА
Протеривање Руса - срамота Летоније и Европске уније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала