- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије: Црква се не меша у државна питања, морамо да чувамо наслеђе

© Sputnik / Лола ЂорђевићМитрополит Јоаникије Мићовић
Митрополит Јоаникије Мићовић - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2024
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је да нису основане оптужбе да се Српска православна црква меша у државна питања.
Он је у божићном интервјуу за Телевизију Црне Горе нагласио да је задатак цркве да реагује на неправде у друштву, те да се у свим цивилизованим државама очекује да се оглашава по неким питањима.
"Не може бити да једна установа која има толико број свештенства и верника да се њен глас не чује, макар повремено. Чини ми се да немамо пуно разлога да реагујемо, ако ако буде требало реаговаћемо. Реагујемо у моментима када су угрожене традиционалне вредности и када је угржен јавни морал, такође на неправде у друштву и мислим да је то задатак цркве. У цивилизованим земљама очекује се да се црква оглашава по неким питањима. У једном тренутку били смо принуђени да се бавимо дневном политиком, и да је потиснемо из наше куће", казао је митрополит Јоаникије, преноси портал РТЦГ.
Поручио је да је црква отворена за све, "и за праведника, и за грешника, за свакога ко жели њој да приступи, али и онога ко је равнодушан према цркви, атеистима...".
"Срби и Црногорци у Црној Гори су браћа и то је свима јасно, ми примамо све, не питајући ко је ко. Не желимо да се мења историја и традиција, имамо толико велико наслеђе и морамо да га чувамо, наслеђе Светог Саве, традицију Петровића и веру и храброст Црне Горе. Културолошки и духовни идентитет чувамо, не намећемо га никоме, али не желимо да се ниподаштава, кривотвори и квари", нагласио је митрополит.
На питање да ли СПЦ доприноси помирењу, митрополит је рекао да је изузетно важно то што је Митрополија увек подизала свој глас када су у питању проблеми који захватају цело друштво, поштујући традицију и идентитете свих вера.
"Ми никада нисмо злоупотребљавали да евентуално некога угрожавамо, већ гледамо да колико можемо будемо од помоћи и домаћини за неке важне договоре", рекао је он.
Односе са другим великодостојницима је оценио као коректне и истакао да на тој основи могу да комуницирају и унапређују их.
Митрополит је додао је претходна власт у Црној Гори, на челу са Милом Ђукановићем, ставила СПЦ у неравноправан положај у односу на друге религије јер је држава са свим верама потписала уговоре и тиме су сви регулисали свој однос са државом и на основу тога су њихов идентитет, културно наслеђе и имовина били обезбеђени.
"Ми смо све те договоре поздравили, али смо тражили да и ми добијемо исти такав статус, да уредимо наше међусобне односе на правно ваљан начин. Држава мора да се свима односи на исти начин и у том погледу смо се, борећи за наша права, борили и за права осталих. Регулисали смо наше односе са државом путем Темељног уговора. Све што смо чинили, било је да се измени закон и да се потпише Темељни уговор, то су две за државу врло једноставне ствари", рекао је он.
Митрополит Јоаникије је оценио и да је право СПЦ у Црној Гори враћање веронауке у школе и верске службе у војску.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала