- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Најзад се неко сетио: Позитивне реакције народа на нерадан други дан Божића – још и да закон пропише

© Sputnik / Лола ЂорђевићБожић се празнује као успомена на дан рођења Господа Исуса Христа
Божић се празнује као успомена на дан рођења Господа Исуса Христа - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2024
Пратите нас
„Значи и мени и мојој породици, пре свега родитељима. Нити имам времена нити пара да свако мало одлазим и долазим. Ова нова одлука ми је олакшала организацију, али и пружила шансу да проведем Божић са најмилијима. Ми имамо један од најмањих бројева нерадних дана у Европи и овим стварно нико ништа не губи, само породице добијају“.
Овако за Спутњик Жељко Аћимовић, приправник, коментарише препоруку Владе, на иницијативу председника Вучића, а после писања Спутњика, да се други дан Божића не ради.
Он живи и ради у Крагујевцу, а родни Трстеник крај Крушевца посећује кад му прилике дозволе. Његови родитељи држе приватну радњицу па зато, како у шали каже, само своје законе прописују. Ипак, њему је 8. јануар потребан како би стигао да посети брата, оца, мајку и празничне дане провео са њима.
„Наравно да нам ово много значи. Мајку и оца виђам празницима и кад успем да скупим који слободни дан. Дешавало се и да се не видимо за празнике. Наша слава је Свети Стефан, па због распореда радних дана, не бих увек стизао на један од та два празника. Мени је невероватно да као Србин у срцу Шумадије морам да бирам између прослављања Божића и крсне славе са својом породицом. Ове године ћу све спојити и бићу миран“, говори Аћимовић за Спутњик.
Он напомиње и то да је Србија земља са једним од најнижих, ако не и најнижим бројем нерадних дана у години, не само у Европи, већ и у свету. Све земље из окружења, укључујући и Хрватску и Словенију, имају више нерадних дана у години него ми, каже Аћимовић.

Шта ћемо са касиркама!?

Ана Баврловић, васпитачица у једном приватном вртићу, говори за Спутњик да је њој овај додатни дан битан, пре свега у психолошком смислу. Она такође има мало дете и неколико пута је до сада била суочена са питањем „мама, је л' и данас радиш“. Дочекала је овај 8. јануар као велико олакшање.
Предшколске установе чији је оснивач Град Београд неће радити 8. јануара, а приватни вртићи такође су обавестили родитеље да ће други дан Божића бити нерадан. Ана, дакле, неће радити, али саосећа са свим женама и мајкама које ће празник провести на послу уместо са својом децом.
„Лично имам заиста добре услове рада, али ми није јасно како до сада законом није регулисана ова ствар са Божићем на нивоу државе. Колико мајки ће и ове године радити за празнике на касама продавница или пултовима? Не могу, а да не саосећам са њима. Мислим да је одлична и више него добродошла ова одлука о увођењу другог дана Божића као нерадног дана и надам се да ће се до следеће године то ускладити и регулисати у потпуности. Побогу људи, купите шта вам треба дан раније, неће свет изгорети ако затворимо и продавнице“, каже Ана.

Погача, вино и продужени са млеком

Влада Миловановић ради као конобар у једном београдском кафићу и говори нам како немају сви срећу као он, па да не раде за и уочи Божића. Влада Србије је усвојила закључак којим се само препоручује послодавцима да запосленима омогуће да не раде 8. јануара и да самим тим многи остају ван тог законског оквира.

„Подржавам потпуно ту иницијативу и супер је што се коначно неко сетио да каже наглас да Срби славе Божић и да им се то треба омогућити и сјајно је што је председник реаговао на тај апел Спутњика, ал мора то још мало да се дотера. Ја радим на доста опуштеном месту и немам проблема ни са слободним данима ни са празницима, ал' доста мојих колега ради не само 8. него и за Бадњи дан и Божић. Оне несретне продавачице ринтају 365 дана у години. Дајте да се тај неки закон о празницима мало детаљније уреди, па да сви можемо да проведемо празнике са вољеним и драгим особама“, јасан је Влада.

Спутњиков текст у коме се апелује за увођење другог дана Божића као званичног српског празника наишла је на одличан одзив како народа, тако и власти. У рекордно кратком року је одговорено на потребе народа и Срби су, коначно, добили прилику да прославе Божић како доликује и приличи.
Погледајте и:
СРБИЈА
После иницијативе Спутњика: Влада усвојила - други дан Божића нерадни
Божић у Србији - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
ДРУШТВО
Нешто урадите одмах: Други дан Божића у Србији мора да буде нерадан и – тачка!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала