00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
Свет настао испод Гогољевог шињела
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Реалност је да се Партизан и Звезда боре за место у плеј-ину
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Розанов“
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Огрешио се о „светињу“: Италијан додао нови састојак на пицу и направио пометњу

CC0 / Unsplash/Nik Owens / Пица
Пица - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2024
Пратите нас
У срцу Напуља, града са 3.000 година дугом традицијом гастрономије, Ђино Сорбиљо, пица мајстор, је изазвао праву револуцију својом контроверзном креацијом – пицом Маргарита са ананасом.
Овај специфичан рецепт, који представља изазов устаљеним нормама италијанске кухиње, постао је центар пажње како локалних становника, тако и гастронома широм света.
Прича о овом необичном споју почиње у Сорбиљовој радионици, смештеној у историјском средишту Напуља, где мајстор вешто комбинује традиционалне технике са својим иновативним приступом кулинарству.
Маргарита са ананасом није обична пица - она представља храбро суочавање са предрасудама које су дубоко укорењене у италијанској кулинарској традицији, преноси Б92.
Припрема ове “контроверзне” пице почиње печењем ананаса у пећи, након чега се охлађени комади додају на свеже тесто. Додатак димљене проволе, локалног крављег сира из Кампаније, придаје јелу посебан карактер. Мајстор затим додаје екстра девичанско маслиново уље и свежи босиљак пре него што пица заврши у пећници.
Након печења, на врх долазе две врсте димљеног сира – козји сир са Сардиније и бивољи сир из оближњег подручја Ћиленто. Овај комплексан спој састојака ствара хармонију укуса, спајајући традиционалне састојке са модерним приступом кулинарству.
Ова пица није само јело, већ и изазов за устаљене норме и предрасуде. Ђино Сорбиљо тврди да је његова креација одговор на потребу да се преиспитају границе и да се храбро крочи у нову гастрономску територију. Он види своју пицу као симбол борбе против предрасуда везаних за храну, храбро супротстављајући се традиционалним ставовима о томе шта је прихватљиво на италијанском тањиру.
Док је Сорбиљо самоуверено представљао свој производ у срцу Напуља, реакције јавности нису изостале. За већину Италијана, идеја о ананасу на пици представља прави јерес, а сама пица постаје својеврсно светогрђе. Расправе су започете широм земље, а ресторани су подељени између подршке храбром мајстору и традиционалиста који бране аутентичност италијанске кухиње.
Они који подржавају Сорбиљову иновацију наглашавају важност отвореног ума и спремности да се прихвате нови укуси. Сматрају да је ова пица храбар корак ка еволуцији гастрономије, истовремено поштујући корен традиције. С друге стране, традиционалисти се одупиру променама, истичући да је ананас на пици неприхватљива девијација од аутентичних италијанских вредности.
У међувремену, медији су се расписали о овом необичном сукобу укуса. Наслови попут „Италијански мајстор пице изазива традицију с ананасом“ доминирали су културним рубрикама широм света. Чланци су истраживали историјски контекст италијанске кулинарске традиције и постављали питање да ли је време за промене или је очување аутентичности апсолутни приоритет.
Сорбиљо није остао равнодушан према критикама. Он храбро брани своју креацију, истичући да је време да се разбију предрасуде и да се храна посматра као еволуирајући израз културе. Његова пица постаје симбол отпора према стагнацији и позив на истраживање нових хоризонта укуса.
У међувремену, ресторани широм Италије су подељени између подршке Сорбиљовој иновацији и оданости традиционалним вредностима. Неки су одлучили увести ову пицу у своје меније као храбру авантуру за храбре госте, док су други одлучили да се држе класичних рецепата како би очували интегритет италијанске кухиње.
Јавно мњење се разликује. Док су неки одушевљени храброшћу и креативношћу Сорбиљове пице, други је сматрају неукусном издајицом традиције, а полемике на друштвеним мрежама, ресторанским форумима и телевизији не јењавају, пише портал.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала