- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Родитељи за 50 долара продају видео-записе лица своје деце како би Гугл на њима могао да тренира АИ

CC0 / Unsplash/Mohamed Nohassi / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2024
Пратите нас
Након представљања ЧетГПТ-а и других АИ четботова, повела се расправа око легалности тренирања вештачке интелигнције коришћењем података који су доступни на интернету. Посебно је осетљиво тренирање АИ на фотографијама и видеозаписима деце које родитељи, како тврде амерички медији, продају технолошким компанијама за износе од свега 50 долара.
Како би резултати које нам даје вештачка интелигенција били што бољи, потребна је велика количина података, односно тренирање АИ-а коришћењем тих података.
У сврху тестирања вештачке интелигенције за побољшање технологије препознавања лица, Гугл је унајмио канадску компанију Телус Интернешнал која је контактирала родитеље и с њима потписала уговоре о коришћењу видеозаписа лица њихове деце између 13 и 17 година старости. Родитељи су дали пристанак за прикупљање личних и биометријских података деце, укључујући облике капака, боју коже и “геометрију лица”, а Гугл се обвезао да ће чувати те податке максимално пет година, након чега ће их обрисати, пише СФ гејт.
У склопу пројекта који је, чини се, окончан с почетком ове године, било је потребно снимити 11 кратких видеозаписа, укључујући и видеа на којима деца носе капе, маске и наочаре. Максимално трајање видеа износи 40 секунди, а током снимања детета Телусов модератор био је присутан на видеопозиву како би помогао при снимању.
Из 404 Медије контактирали су Гугл везано уз тренирање АИ-а на видео-записима деце, а из те компаније су одговорили како истражују начине на које могу помоћи корисницима у верификацији њихових година, док из Телуса нису хтели да говоре о овом пројекту позивајући се на поверљивост података.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала