- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски патријарх: Ми смо стуб Православља, имамо велику снагу

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМосква панорама
Москва панорама - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2024
Пратите нас
Русија је данас акумулирала значајне духовне снаге и постала ослонац православља широм света, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил.
"Русија је заиста скупила снагу - материјалну, интелектуалну, научну, војну. Велику снаге. Русија је несумњиво добила духовну снагу, постала је ослонац православља широм света. Наша Црква не игра само неку културну улогу и налази се ван поља јавног живота, тамо, на периферији, у служби пензионера. Она је у центру живота људи“, рекао је патријарх, преноси „Русија 1“.
Он је напоменуо да је Руска православна црква дуго доприносила развоју добрих и братских односа између руске државе и земаља православног и арапског света. Такође игра важну улогу у очувању духовног јединства Православља у целини.
Према речима патријарха, расколничке процесе који се одвијају у Украјини покренули су, не само непријатељи Русије, већ и непријатељи Православља. Реч је, између осталог, о покушајима да се Руска православна црква „отргне“ од других помесних православних цркава. Према речима поглавара РПЦ, ако се то догоди, то ће пре свега ослабити те цркве.
"Божјом милошћу, већина православних поглавара су мудри људи и не подлежу оваквој врсти притиска. Иако се тај притисак врши и неки се повлаче. Један број поглавара цркава се храбро опире томе", додао је првојерарх Руске православне цркве.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала