Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шпанија признаје косовски пасош, али не и државу

CC0 / Boyko Blagoev / Пасош тзв. Косова
Пасош тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2024
Пратите нас
Шпанија је признала тзв. косовски пасош, али то не значи признавање државности Косова и Метохије, наводи се у документу Европске уније о признавању путних исправа трећих земаља.
Претходно је Бесник Бисљими, заменик премијера привремених институција у Приштини, саопштио да је Мадрид признао пасоше Приштине. Одлука о признавању косовских пасоша донета је 1. јануара.
„Шпанија од 1. јануара 2024. признаје пасоше које је издало Косово. Ова промена ни на који начин не представља званично признање Косова”, наводи се у документу.
Шпанија је међу пет држава чланица Европске Уније које не признају лажну државу Косово.
И шпански лист „Ел Периодико“ констатује да је влада у Приштини признање косовских пасоша у Мадриду прославила на друштвеним мрежама, те да је Бисљими „прославио као „добру вест” да је нестала „препрека” непризнавању званичних косовских пасоша на шпанским граничним контролама”, преноси „Политика“.
То је, констатује шпански лист, „парадоксална дихотомија у коју је однос између Шпаније и Косова ушао почетком године због отварања шенгенског простора за грађане Косова, одлуком ЕУ“. „Упоредите елоквенцију исказану ове суботе у Приштини, са тишином која остаје у Мадриду. Министарство спољних послова Шпаније није коментарисало ово питање, а извори из тог ресора – на челу са министром Хосеом Мануелом Албаресом – за сада су се ограничили на то да не ускраћују признавање косовских путних исправа, али напомињу да је Шпанија и даље једна од пет земаља ЕУ која не признаје Косово“, пише „Ел Периодико”.
Шпанија, подсећа, и даље званично Косово сматра аутономном покрајином Србије, као и Грчка, Словачка, Румунија и Кипар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала