- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
 Израелско бомбардовање Појаса Газе - Sputnik Србија

УЖИВО У израелским нападима у Појасу Газе убијено више од 22.700 Палестинаца, 8.000 нестало

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса – 92. дан. Након напада либанског Хезболаха ка северу Израела, израелске одбрамбене снаге гађале два значајн" војна комплекса која припадају Хезболаху. Амерички државни секретар Eнтони Блинкен, након посете Турској и Грчкој, наставља блискоисточну турнеју.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:23 07.01.2024
ЦОГАТ: У Појас Газе данас ушло 198 камиона са хуманитарном помоћи
Израелска агенција при Министарству одбране која сарађује са Палестинцима (ЦОГАТ) саошптила је да је данас ушло 198 камиона са хуманитарном помоћи у Појас Газе, након што су прошли инспекцију. Агенција додаје да је 113 камиона носило храну и воду, лекове и опрему за склоништа.
Од 198 камиона, 121 је прегледан на прелазу Ницана и ушао је у Појас Газе преко Рафе, док је преосталих 77 прегледано и ушло преко Керем Шалома, додаје ЦОГАТ.
Ово је један од највећих дневних улаза камиона у Појас Газе претходних недеља, наводи „Тајмс оф Израел“.
22:23 07.01.2024
Начелник Генералштаба израелске војске: Могло би да дође до дуготрајног конфликта у Појасу Газе
Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви наговестио је да би могло да дође до дуготрајног конфликта у Појасу Газе, рекавши вечерас да ће 2024. бити "година изазова".
"Борићемо се у Гази целе године - то је сигурно", рекао је Халеви током посете окупираној Западној обали, пренела је „Ал Џазира“.
Он је додао да израелска војска наноси велику штету Хезболаху, због напада те либанске групе на север Израела.
21:14 07.01.2024
ИДФ: Уништена мрежа тунела Исламског џихада у Шеџаји у Гази
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су трупе резервне бригаде Јифтах недавно извршиле рацију и затим уништиле мрежу тунела и дом вишег оперативца палестинског Исламског џихада у насељу Шеџаја у граду Гази.
У источном делу Шеџаје лоциран је тунелски шахт који припада Исламском џихаду, који је водио до подземне мреже, а у близини је пронађен ракетни бацач, додаје се у саопштењу.
У северном делу Шеџаје, бригада Јифтах лоцирала је неколико тунелских окана у близини куће Ахмеда Самаре, за којег ИДФ каже да је одговоран за тунеле Исламског џихада у северној Гази, преноси „Тајмс оф Израел“.
ИДФ тврди да су трупе у Самарином дому пронашле неколико комада оружја, књижицу са упутствима о Исламском џихаду, тактички план за напад 7. октобра и књигу о Адолфу Хитлеру.
Док су радили на рушењу тунела у близини Самариног дома, оперативци су отворили ватру и подметнули експлозивне направе унутар подземних пролаза. У саопштењу ИДФ-а се наводи да су војници уочили сумњиву активност из унутрашњости тунела пре експлозије, повукли се и позвали на артиљеријске ударе, пренео је Танјуг.
Борбени инжењери су касније уништили тунеле, оружје и 12 објеката у области изнад подземне мреже тунела.
19:39 07.01.2024
Израелска полиција убила трогодишњу девојчицу приликом одговора на напад возилом
Трогодишња палестинска девојчица убијена је у аутомобилу на граничном прелазу на Западној обали, недалеко од Јерусалима, када је израелска полиција пуцала у пар у другом возилу који се сумњичио да је аутомобилом налетео на два погранична службеника.
Израелска хитна помоћ саопштила је да је девојчици указана помоћ, али да је проглашена мртвом на лицу места, док узрок смрти није наведен. У саопштењу хитне помоћи додато је и да је израелска полицајка на прелазу лакше повређена, преноси Ројтерс.
Израелска гранична полиција саопштила је да је пар у аутомобилу неутрализован, док су извори рекли палестинској агенцији ВАФА да је то двоје људи убијено у пуцњави.
19:05 07.01.2024
У Сарајеву одржан протест у знак подршке Палестинцима у Гази
У Сарајеву је данас одржан протест у знак подршке Палестинцима у Појасу Газе.
Скуп је почео на Башчаршији, испред Себиља, а завршио се код АРИА Центра, преноси Кликс.
"Циљ овог догађаја је подизање свести о тешким хуманитарним условима са којима се суочавају људи у Палестини и одавање почасти онима који су изгубили животе испуњавајући своју дужност", рекла је једна од организаторки протеста Сафија Тадефи.
Окупљени су носили транспаренте на којима је, између осталог, писало "Палестина, ниси сама, увек Босна је са вама", "Са убицама деце и невиних се не разговара. Прекините сваки контакт" и "Отворите границе! Спасите животе!"
У Сарајеву су већ одржана два велика протеста подршке Палестинцима у Гази, а неколико пута су одржани и мањи протести испред међународних институција.
18:21 07.01.2024
Више од 10 малишана дневно изгуби екстремитете у Гази
Више од десеторо деце дневно у просеку изгубило је једну или обе ноге у Појасу Газе, откако је почео сукоб између Израела и Хамаса, саопштила је данас организација "Save the children" са седиштем у Лондону.
Од 7. октобра, више од 1.000 деце је изгубило једно или две ноге, објавио је Уницеф.
Већина операција на деци урађена је без анестезије, пошто је здравствени систем у Гази скоро уништен услед конфликта, а велики недостатак доктора и сестра, показују подаци Светске здравствене организације (СЗО).
18:13 07.01.2024
Херцог: Присилно расељавање Палестинаца из Газе није политика Израела
Председник Израела Исак Херцог изјавио је данас да присилно расељавање Палестинаца из Појаса Газе није политика његове земље.
"То апсолутно није став израелске владе, израелског парламента или израелске јавности. У друштву где је слобода говора основа нашег националног ДНК, људи могу да говоре шта год желе", рекао је Херцог за телевизију Ен-Би-Си, одговарајући на питање о недавним изјавама појединих чланова израелске владе који су сугерисали да би требало присилно иселити Палестинце из Газе.
Он је потврдио да су његове колеге говориле о томе, али је поручио "директно, званично и недвосмислено да то није став Израела".
17:41 07.01.2024
Званичници САД: Убиство Ал Арурија угрожава преговоре о ослобађању талаца
Убиство лидера Хамаса Салеха Ел Арурија у предграђу Бејрута у уторак зауставило је разговоре са том палестинском групом о ослобађању талаца, изјавила су два висока званичника администрације председника САД Џозефа Бајдена за Ен-Би-Си њуз.
Један од званичника је истакао да Хамас тренутно нема подстицај да ослободи преостале таоце јер, након што то учине током преговарачке паузе, Израел ће наставити ваздушне нападе на Појас Газе.
Оквир за споразум о таоцима је успостављен прошлог месеца током разговора на високом нивоу у Варшави између директора ЦИА-е Била Бернса, катарских представника за Хамас и шефа Мосада, али не и коначни договор, рекао је трећи високи званичник администрације упознат са дискусијама.
Државни секретар САД Ентони Блинкен, који је данас стигао у Доху, рекао је да ће разговарати са званичницима у Катару и другим земљама о напорима да се амерички и други таоци врате кући.
17:36 07.01.2024
17:32 07.01.2024
Израел именовао судију за панел МСП-а у предстојећем саслушању за геноцид
Израел је именовао бившег председника Врховног суда те земље, Ахарона Барака као представника Тел Авива у већу Међународног суда правде (МСП), који ће ускоро саслушати оптужбу за геноцид коју је Јужна Африка поднела против Израела.
Према правилима МСП-а, држава која већ нема представника на клупи, може изабрати ад хок судију који би присуствовао суђењима против те земље, наводи Ројтерс.
Барак се претодно нашао у фокусу опозиције израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа, чија је реформа правосуђа прошле године поларизовала јавност.
Јужна Африка је такође именовала свог ад хок судију, бившег заменика председника Врховног суда те земље, Дикганга Мосенекеа, након што је 29. децембра од Међународног суда правде (МСП) затражила да прогласи да је Израел извршио геноцид.
У поднеску Јужне Африке наводи се да је Израел прекршио Конвенцију о геноциду из 1948. године, која је састављена након Холокауста, и односи се на покушај уништења народа у целини или делимично, преноси Ројтерс.
Јужна Африка тражи од суда да изда привремене мере којима би Израелу било наложено да прекине своје војне операције у Гази, за које се истиче да су неопходне зарад, како се наводи, спречавања тешке и непоправљиве штете по права палестинског народа.
17:02 07.01.2024
Израел наредне недеље гласа о буџету за ову годину
Израелска влада гласаће наредног четвртка о закону буџета у време ратног стања за 2024. годину, изјавио је данас израелски министар финансија Безазел Смотрич, након што су министри претходно одобрили издвајање близу две милијарде долара финансијске подршке за резервисте израелске војске.
''Држава Израел ставља резервисте и њихове породице у центар и ово је стуб буџета за 2024. који ћемо доставити овог викенда'', рекао је Смотрич у заједничкој изјави са премијером Израела Бенјамином Нетанијахуом, преноси Ројтрес.
Израел је прошле године одобрио двогодишњи буџет за 2023. и 2024. годину, али је почетак рата против Хамасау Гази довео до промена буџета због додатне потрошње.
У децембру је парламент одобрио специјални буџет за ратно стање за 2023. годину од нешто више од осам милијарди долара за финансирање рата и компензацију жртвама напада Хамаса 7. октобра.
Смотричев портпарол је појаснио да ће гласање о буџету вероватно бити одржано у четвртак, али није изнео више детаља.
Министарство финансија је саопштило да ће рат вероватно коштати још најмање 13 милијарди долара 2024. године и резултирати скоро утростручењем буџетског дефицита на око шест одсто БДП-а, према пројекцији да ће борбе потрајати до фебруара.
16:51 07.01.2024
16:38 07.01.2024
Ниједан од Палестинаца јутрос убијених у Џенину није припадао оружаној групи
Нико од седморо Палестинаца који су убијени јутрос у ваздушном удару израелских снага на град Џенин на окупираној Западној обали није био припадао било којој наоружаној палестинској формацији, нити је био умешан у сукобе са израелским војницима, пренела је данас Ал Џазира, позивајући се на изјаве сведока напада.
Сведоци су навели да је до напада дошло у тренутку док је неколико палестинских мушкараца и младића стајало око логорске ватре у кампу јер је била хладна ноћ, као и да је било неких других Палестинаца који су на израелску војску бацали камење или бомбе домаће израде.
У ваздушном удару израелске војске убијено је седам Палестинаца, од којих су сви били рођаци, преноси Ал Џазира.
Удар је изведен циљано на групу људи, тврди палестинско министарство здравља.
16:03 07.01.2024
Цивилна одбрана Газе: 8.000 људи нестало, десетине хиљада расељено
Више од 8.000 Палестинаца у Гази је нестало и претпоставља се да су закопани испод срушених зграда, а десетине хиљада особа је расељено широм те енклаве, рекао је Махмуд Басал, потпарол Цивилне одбране Газе.
Басал је нагласио да је Цивилној одбрани потребна кључна опрема, укључујући 18 ватрогасних возила како би се помогло људима затрпаним под рушевинама, као и да та спасилачка организација није добила довољно горива, што је пореметило 70 одсто њених оперативних способности, преноси Ал Џазира.
Потпарол је додао да су израелске снаге бомбардовале инфраструктуру и опрему цивилне одбране, што је утицало на способност ефикасног деловања и да је пет чланова Цивилне одбране ухапшено у Гази.
У израелским нападима ваздухом, копном и морем убијено је више од 22.700 Палестинаца и рањено више од 58.000, саопштило је Министарство здравља у Гази, истичући да су две трећине убијених жене и деца.
15:55 07.01.2024
Израел: Завршена мисија уништења инфраструктуре Хамаса у северној Гази
Израелска војска саопштила је данас да је мисија уништења Хамасове инфраструктуре у северној Гази завршена, као и да је смањила своје војне операције у том делу Појаса док се офанзива усмерава на југ те енклаве.
Последњих недеља, Израел је смањио војне нападе на северну Газу док проширује офанзиву на југу те територије, где се већина од 2,3 милиона Палестинаца у Гази налази у малом подручју, усред хуманитарне катастрофе и константних ваздушних напада, преноси АП.
Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху је поновио да се рат неће завршити све док се не испуне циљеви елиминације Хамаса, враћања израелских талаца и обезбеђивања да Газа неће бити претња Израелу.
"Ово кажем и нашим непријатељима и нашим пријатељима, ово је наша одговорност и ово је обавеза свих нас", саопштио је Нетанијаху.
У израелским нападима ваздухом, копном и морем убијено је више од 22.700 Палестинаца и рањено више од 58.000, саопштило је Министарство здравља у Гази, истичући да су две трећине убијених жене и деца.
15:44 07.01.2024
14:46 07.01.2024
Израелска влада одобрила 2,5 милијарди долара за помоћ војним резервистима
Израелска влада данас је одобрила план помоћи војним резервистима Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у вредности од 2,5 милијарди долара (9 милијарди израелских нових шекела), након тврдњи да држава занемарује 360.000 Израелаца који су позвани у резервну службу након почетка сукоба с Хамасом у октобру.
"Резервисти ће новац добити без одлагања“, изјавио је премијер Бенјамин Нетанијаху, најављујући прву траншу програма од 400 милиона долара (1.5 милијарди нових шекела), након чега ће уследити две додатне фазе када влада одобри државни буџет за 2024. годину.
Пакет проширује постојећу финансијску помоћ која је доступна резервним војницима и њиховим партнерима, уз посебну компензацију за самозапослене резервисте који су изгубили примања током служења војске у последња три месеца, преноси Тајмс оф Израел.
"Програм укључује субвенције, попусте и бенефиције за резервисте, као и чланове њихових породица, супружнике и децу, и самозапослене резервисте и наложио сам министру финансија и министру одбране да не чекају усвајање буџета", додао је Нетанијаху.
13:32 07.01.2024
12:05 07.01.2024
Јордански краљ затражио од САД да "агресија" Израела на Газу одмах престане
Јордански краљ Абдулах II упозорио је америчког државног секретара Ентонија Блинкена на "катастрофалне последице" наставка израелске војне кампање у Гази и затражио од САД да утичу да, како је рекао, агресија одмах престане.
Министар спољних послова Јордана Ајман Хусеин ал Сафади на састанку са Блинкеном такође је истакао "неопходност хитног окончања агресије", али и заштите цивила у Појасу Газе и пружања адекватне и трајне хуманитарне и медицинске помоћи, преноси Ал Џазира.
Блинкен је на састанцима са јорданским краљем и министром спољних послова нагласио потребу да Израел прилагоди своје војне операције како би смањио цивилне жртве и значајно повећао количину хуманитарне помоћи која стиже до Газе, пренео је раније АП.
Блинкен је истакао важност припреме детаљних планова за постконфликтну будућност палестинске енклаве.
08:30 07.01.2024
Амерички државни секретар Ентони Блинкен одржао је одвојене састанке са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом.
У Истанбулу је са Ердоганом и шефом турске дипломатије Хаканом Фиданом разговарао о притиску који би Турска могла да изврши на Иран и његове савезнике како би се смириле тензије на Блиском истоку и убрзало слање хуманитарне помоћи становништву у Гази.
Касније је слетео у Хању, на грчком острвом Крит, где је разговарао са Мицотакисом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала